Munakoisotahnaa – kardemummalla ja chilillä

4/23/2015


Tässä munakoisotahnassa mustan kardemumman savuisuus ja kanelin lämpö tuovat makuun mausteisuutta ja chili sopivasti potkua. Mustan kardemumman savuinen ja lähes polttoöljymäinen tuoksu ja maku voivat tuntua voimakkaalta, mutta pienissä määrin se on hieno mauste myös kasvisruoille.

Munakoisot saavat paahtua ihan reippaasti eikä pieni palaminen pinnasta haittaa, päinvastoin se tuo makuun savuisuutta. Valkosipulit kypsennetään yhdessä munakoisojen kanssa, jolloin ne muuttuvat miedoiksi ja makeiksi.

Jos on mahdollisuus paahtaa munakoisot hiiligrillissä, se lieneee paras tapa, mutta kelpo lopputulokseen pääsee myös uunin grillivastuksella tai kaasuliekillä.

Reseptistä tulee noin 3 - 4 dl valmista tahnaa.

2 munakoisoa (yht. 700 - 800g)
3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 vihreä chili
1 pieni mustan kardemumman palko (vain siemenet)
ripaus kanelia
suolaa ja mustapippuria
n. 2 rkl sitruunamehua
n. 2 rkl oliiviöljyä
pieni kourallinen lehtipersiljaa silputtuna

Pistele munakoisoihin veitsenkärjellä muutama pisto ja laita uuniin kuuman 250 asteisen grillivastuksen alle kypsymään.

Laita kuorimattomat valkosipulit foliopalan sisään ja laita ne uuniin kypsymään noin 15 – 20 minuutiksi.

Grillivastusten tehoissa on aika paljon eroja, joten tarkkaile kypsymistä ja kääntele munakoisoja niin että ne paahtuvat tasaisesti joka puolelta. Aikaa menee arviolta 25 – 35 minuuttia uunin tehosta ja munakoisojen koosta riippuen. Jos omistat kaasulieden, munakoiso kannattaa paahtaa suoraan liekillä.

Kokeile munakoisojen kypsyyttä veitsellä. Kypsässä munakoisossa ei tunnu vastusta ja ne menevät helposti läjään painettaessa.

Kun munakoisot ovat kypsiä ota ne uunista ja anna jäähtyä sen verran että sormet kestävät niitä käsitellä. Kaavi lusikalla hedelmäliha talteen. Heitä kuoret pois.

Hienonna munakoisot veitsellä pieneksi hakkelukseksi.

Poista chileistä siemenet ja silppua. Laita mortteliin hiukan karkeaa suolaa, kymmenkunta mustapippuria, chilit ja kardemumman siemenet. Jauha tasaiseksi massaksi. Purista valkosipulit kuoristaan mortteliin ja lisää kanelia. Sekoita ja notkista seos pienellä lorauksella oliiviöljyä.

Yhdistä mausteseos ja munakoisot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lehtipersiljaa, oliiviöljyä ja sitruunamehua oman maun mukaan. Lisää tarvittaessa myös suolaa.

Tahnan voi tarjota heti, mutta se paranee jos maut saavat tasaantua viileässä hetken aikaa.

Munakoisotahna sopii moneen käyttöön, sellaisenan leivän kera tai kasvis- ja liharuokien lisukkeeksi.You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.