brunssi

Tomaatti-sipulisalaatti sumakilla | Red Onion, Tomato and Sumac Salad

3/16/2016


Tiedän, ei ole tomaattien satokausi vielä lähelläkään, mutta välillä niin keho kuin mielikin kaipaa tuoretta ja raikasta syötävää.

Muutama aines ja paljon makua, siinä kaikki mitä tämä salaatti kätkee sisälleen. Yksinkertaisesta ja toimivasta tomaatin, sipulin ja persiljan liitosta ei kannata tehdä sen vaikeampaa.

Kirpeän raikas sumakki viimestelee tämän salaatin, joka on kelpo lisuke sekä lihalle että kalalle, ja kannattaa laittaa muistiin myös lähestyvää grillikautta ajatellen.

2 pientä annosta lisukkeena

3 (luumu)tomaattia
1 punasipuli
kourallinen lehtipersiljaa
sumakkia
suolaa
oliiviöljyä

Viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi ja laita vajaksi vartiksi kylmään veteen jos haluat miedontaa sipulin makua. Viipaloi tomaatit ja slippua persilja. Valuta ja kuivaa sipulit.

Sekoita keskenään sipulit, tomaatit ja persilja. Lorauta sekaan hiukan oliiviöljyä ja mausta oman maun mukaan suolalla ja sumakilla. Sekoita hyvin, tarkista maku ja tarjoa.


In English
for 2 as a small side dish

3 tomatoes, sliced
1 red onion, thinly sliced
a handful of parsley, chopped
sumac to taste
salt to taste
extra virgin olive oil

In a small bowl, soak the onion slices in cold water for 10 - 15 minutes. Remove from the water and pat dry.

In a large bowl, add the onions, tomatoes and parsley. Drizzle with olive oil. Season to taste with sumac and salt. Toss to combine and serve.



aamiainen

Persilja, peruna ja munakas | Potato and Parsley Omelet

3/11/2016


Munakkaat on mahtavia! Oli sitten aamu tai yö, lounas tai illallinen, arki tai pyhä, niin munakkaille on aina paikkansa. Nopeasti valmistuviin ja ravitseviin munakkaisiin voi laittaa täytteeksi melkein mitä tahansa, joten ne sopivat hyvin myös vähentämään hävikkiä. Tähän munakkaaseen käytin yhden ylijääneen keitetyn perunan ja jääkaapisssa olleen puolikkaan sipulin.

Persilja sopii hyvin sekä kananmunien että perunaruokien maustamiseeen. Lisäsin myös hiukan chiliä, mutta sen voi jättää pois jos ei kaipaa poltetta.

Helppoa ja nopeaa! Mukavaa viikonloppua!

1 annos

1 keskikokoinen keitetty peruna
½ pienestä sipulista
3 munaa
pieni kourallinen lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria
(chilihiutaleita)
öljyä
nokare voita

Pilko peruna pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli. Kuumenna pannulla öljyä ja nokare voita keskilämmölle. Kuullota ensin sipuleita niin että ne pehmenevät ja lisää sitten perunat. Nosta hiukan lämpöä ja paista perunoihin kevyt pintäväri. Riko munat astiaan ja vatkaa rakenne kevyesti rikki haarukalla. Mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi ripauksella chiliä.

Kaada munakasmassa pannulle. Ripottele persijasilppu pinnalle. Liikuttele munakasta lastalla varovasti pohjaa myöten niin että se paistuu kuohkeaksi. Kypsennä vain sen aikaa että munakas juuri ja juuri hyytyy. Valuta munakas pannulta lautaselle ja syö heti!


In English
1 portion

1 medium size potato, precooked, diced
½ of a small onion, chopped
3 eggs
a small handful of flat leaf parsley, chopped
salt and pepper to taste
chili flakes, optional
1 tsp olive oil
butter

Add a small knob of butter and oil to a frying pan. Heat over medium heat. Sweat the onion for couple of minutes. Add potatoes and sauté until light golden. Crack the eggs into a small mixing bowl. Stir gently with a fork. Season with salt, pepper and chili.

Increase heat and pour in the egg mixture. Add the parsley. Let eggs firm up a little, and use a spatula to gently direct the mixture away from the sides and into the middle. Cook for another minute or so until the egg mixture holds together.

Slide omelet onto plate and serve immediately.


ilotytön pasta

Klassikko | Spaghetti alla Puttanesca

3/09/2016


Italialaisen keittiön pastaklassikko on voimakkaiden makujen ystäville tuttu ruoka, jonka alkuperästä ja erityisesti nimestä voi googlailla mitä mielenkiintoisempia tarinoita.

Spaghetti alla Puttanescan kaltaisista klassikoista liikkuu niin paljon reseptejä ja versioita, ettei alkuperäisen jäljittäminen taida olla mahdollista, eikä oikeastaan edes tarpeellista. Kun löytää omaan makuun sopivan määrän valkosipulia, sardelleja ja chiliä, ei tässä voi pahasti mennä pieleen, sen verran helppo tämä on valmistaa.

Tähän, kuin niin moneen muuhunkin simppeliin ruokaan kannattaa valita laadukkaat ainekset. Hyviä oliiveja ja kapriksia, maukkaita tomaatteja, joko tuoreena tai murskana ja oikeita sardelleja kotoisten kilohailisäilykkeiden sijaan.

Huom! Jos käytät suolaan säilöttyjä sardelleja ja kapriksia, huuhtele ne hyvin ja liota tarvittaessa vielä kylmässä vedessä liian suolaisuuden poistamiseksi.

Tähän pastaan ei yleensä lisätä parmesaania, mutta laita sinä jos haluat.

2 annosta

1 valkosipulin kynsi
3 - 5 sardellifilettä (öljyyn säilöttyjä)
200g hienoa tomaattimurskaa tai vastaava määrä tuoreita
kapriksia
mustia oliiveja
chilirouhetta
mustapippuria rouhittuna
lehtipersiljaa
oliiviöljyä

pastaa 160 – 200g nälän mukaan

Laita pasta kiehumaan ja tee sillä välin kastike. Hienonna valkosipuli ja sardellit. Kaada pannulle pieni loraus oliiviöljyä ja saman verran sardellien säilöntäöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää valkosipuli sekä anjovikset. Kypsennä sekoitellen kunnes valkosipulit alkavat pehmetä, noin 3 – 4 minuuttia. Lisää chiliä ja ripaus pippuria. Jatka kypsennystä hetki ja lisää tomaattimurska, oliivit, kaprikset ja osa persiljasta.

Anna kastikkeen hautua ja tekeytyä viitisen minuuttia niin että maut tasaantuvat ja kastike hiukan sakenee. Valuta kypsä pasta ja lisää se pannulle. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Viimeistele persiljalla, pippurilla ja halutessasi ylimääräisellä ripauksella chiliä.

Annostele lautasille ja nauti!


In English
2 portions

1 garlic clove, minced
3 - 5 flat fillets of anchovies (in oil), chopped
200g can finely chopped tomatoes
capers to taste
black olives to taste, pitted
red chili flakes
black pepper, crushed
flat leaf parsley to taste
evoo

160 – 200g spaghetti

Cook spaghetti in a large pot of boiling salted water according to package instructions.
Meanwhile, heat small splash of olive oil and equal amount of oil from anchovies in a skillet over medium heat. Add garlic, and anchovies. Cook, stirring, until garlic is fragrant, about 3 – 4 minutes.
Add chili and a pinch of pepper. Stir in tomatoes, capers and olivesand half of the parsley. Bring to a boil and reduce heat. Simmer until thickened, about 5 minutes. Stir in pasta and rest of the parsley. Mix together and season to taste with black pepper and extra chili.
Serve immediately.



chorizo

Chorizoa, fenkolia ja pastaa | Chorizo and Fennel Pasta

3/06/2016


Chorizon paprikan ja savun aromit yhdistettynä kirpeän makeaan, rauhassa kypsennettyyn fenkoliin on kokeilemisen arvoinen yhdistelmä. Eikä tässä mene edes kauaa, puolessa tunnissa on valmista!

Fenkolin ja omenasiiderietikan yhdistelmä on aluksi kipakka, mutta rauhallisen kypsennyksen, suolan ja sokerin avulla maku kyllä pehmenee ja syvenee, joten etene rauhassa ja hae maku kohdalleen.

Jos lautasella on chorizoa ja pastaa, ei päivä ole ihan huono :) Leppoisaa sunnuntaita!

2 annosta

2 rkl oliiviöljyä
n. 250 g fenkoli
n. 2 rkl omenasiiderietikkaa
1 – 2 tl tummaa sokeria

100 g chorizoa (kestomakkaraa)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
½ punainen chili silputtuna
ripaus kuivattua oreganoa
suolaa ja pippuria
parmesaania

200 – 250g pastaa

Pese fenkoli, poista kovin keskiosa ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kaada pannulle noin kaksi ruokalusikallista öljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää fenkolit ja paista sekoitellen noin 5 – 8 minuuttia kunnes fenkolit alkavat pehmetä ja hiukan ruskistua.

Lisää sokeri ja viinietikka pannulle. Sekoita hyvin. Alenna lämpöä ja anna hautua pehmeäksi ja makeaksi, noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa hiukan vettä. Mausta varoen suolalla.

Keitä pasta fenkolin kypsyessä. Varaa hiukan pastan keitinvettä ruoan viimeistelyyn.

Siirrä fenkoli pois pannulta ja jätä odottamaan. Pyyhkäise pannu kevyesti puhtaaksi ja laita takaisin levylle. Nosta lämpöä ja lisää pannulle kuutioitu chorizo. Ruskista pari minuuttia, alenna lämpöä ja lisää valkosipuli ja chili. Mausta pippurilla ja oreganolla. Sekoita hyvin ja kypsennä kunnes valkosipulit ovat pehmeitä, noin viisi minuuttia. Lisää fenkolit ja valutettu pasta pannulle.

Lisää pannulle tilkka pastan keitinvettä. Sekoita huolellisesti ja anna kuumeta minuutti tai pari. Tarkista maku ja tarjoa heti raastetun parmesaanin kera.



In English
2 portions

2 tbsp extra virgin olive oil, plus extra, for drizzling
250g fennel, thinly sliced
2 tbsp apple cider vinegar
1 – 2 tsp brown sugar

1 garlic clove, crushed
½ red chili, finely chopped
100g cured chorizo, chopped
salt and cracked black pepper to taste
a pinch of dried oregano

finely grated parmesan, to serve

200 - 250g pasta

Heat 2 tablespoon of the oil in a large non-stick frying pan over medium heat. Add the fennel and cook for 5 - 8 minutes or until light golden. Add the vinegar and the sugar and simmer for 10 minutes or until caramelised. Add a spalsh of water if needed. Transfer the mixture to a bowl and set aside.

While the fennel is cooking, cook the pasta until al dente. Drain, reserving some of the cooking liquid.

Return the frying pan to medium heat, add the chorizo, garlic, oregano and chilli and cook for 5 minutes. Add the fennel and stir to combine. Season with salt and pepper.

Add the pasta and cooking liquid to the pan and stir for 1–2 minutes or until well combined. Divide the pasta between plates, drizzle with the extra oil and sprinkle parmesan to serve.



broileri

Sitruunaruohoa ja kanavartaita | Lemongrass Chicken Skewers

3/02/2016


Raikas ja aromikas marinadi sitruunaruohosta ja inkivääristä vie arkisen kanaruoan kohti kevättä. Pieni ripaus chiliä viimeistelee maun ja antaa lämpöä maaliskuun alun pakkaspäiviin.

Innokkaimmat voivat jo viritellä grillikautta näillä sitruunan raikkailla kanavartailla :)

Reseptin inspiraatiosta vastaa Donna Hay.
4 annosta

600g broilerin luuttomia reisipaloja
2 sitruunaruohoa, valkoiset osat
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 x 3cm pala inkivääriä raastettuna
1 rkl sokeria tai hunajaa
1 rkl kalakastiketta
2 rkl öljyä
ripaus chilijauhetta

Reisipalat voi kypsentää kokonaisina tai paloina. Leikkaa sitruunaruohot mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Jätä kaikkein kovimmat puiset osat pois. Yhdistä marinadin ainekset pieneen kulhoon ja aja tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimelle tai vastaavalla. Hiero marinadi hyvin broilerin paloihin ja anna maustua jääkaapissa 2 – 3 tuntia.

Kypsennä reisipalat joko vartaissa tai sellaisenaan pannulla, uunissa tai grillissä. Tarjoa lime- tai sitruunalohkojen ja mieleisten lisukkeiden kera.


In English
Recipe inspiration from Donna Hay.
4 portions

600g boneless chicken tights
2 lemongrass stalks, white part only, thinly sliced
1 clove garlic, finely grated
1 x 3cm piece ginger, peeled and finely grated
1 tbsp sugar or honey
1 tbsp fish sauce
2 tbsp oil
a pinch of chili powder

To make the marinade, place the lemongrass, garlic, ginger, honey, fish sauce and oil in a small food processor. Process until smooth and transfer to a large bowl.

Add the chicken to the marinade and toss to combine. Refrigerate for 2 - 3 hours. Thread the chicken onto skewers.

Heat a pan or barbecue over medium heat. Brush the skewers with oil and cook for a few minutes each side or until golden and cooked through. Serve with lemon or lime wedges.