Klassikko | Spaghetti alla Puttanesca
3/09/2016
Italialaisen
keittiön pastaklassikko on voimakkaiden makujen ystäville tuttu
ruoka, jonka alkuperästä ja erityisesti nimestä voi googlailla
mitä mielenkiintoisempia tarinoita.
Spaghetti
alla Puttanescan kaltaisista klassikoista liikkuu niin paljon
reseptejä ja versioita, ettei alkuperäisen jäljittäminen taida
olla mahdollista, eikä oikeastaan edes tarpeellista. Kun löytää
omaan makuun sopivan määrän valkosipulia, sardelleja ja chiliä,
ei tässä voi pahasti mennä pieleen, sen verran helppo tämä on
valmistaa.
Tähän,
kuin niin moneen muuhunkin simppeliin ruokaan kannattaa valita
laadukkaat ainekset. Hyviä oliiveja ja kapriksia, maukkaita
tomaatteja, joko tuoreena tai murskana ja oikeita sardelleja
kotoisten kilohailisäilykkeiden sijaan.
Huom!
Jos käytät suolaan säilöttyjä sardelleja ja kapriksia, huuhtele
ne hyvin ja liota tarvittaessa vielä kylmässä vedessä liian
suolaisuuden poistamiseksi.
Tähän
pastaan ei yleensä lisätä parmesaania, mutta laita sinä jos
haluat.
2
annosta
1
valkosipulin kynsi
3
- 5 sardellifilettä (öljyyn säilöttyjä)
200g
hienoa tomaattimurskaa tai vastaava määrä tuoreita
kapriksia
mustia
oliiveja
chilirouhetta
mustapippuria
rouhittuna
lehtipersiljaa
oliiviöljyä
pastaa
160 – 200g nälän mukaan
Laita
pasta kiehumaan ja tee sillä välin kastike. Hienonna valkosipuli ja sardellit. Kaada pannulle pieni loraus oliiviöljyä ja saman verran sardellien säilöntäöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää
valkosipuli sekä anjovikset. Kypsennä sekoitellen kunnes
valkosipulit alkavat pehmetä, noin 3 – 4 minuuttia. Lisää chiliä
ja ripaus pippuria. Jatka kypsennystä hetki ja lisää
tomaattimurska, oliivit, kaprikset ja osa persiljasta.
Anna
kastikkeen hautua ja tekeytyä viitisen minuuttia niin että maut
tasaantuvat ja kastike hiukan sakenee. Valuta kypsä pasta ja lisää
se pannulle. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Viimeistele
persiljalla, pippurilla ja halutessasi ylimääräisellä ripauksella
chiliä.
Annostele
lautasille ja nauti!
In
English
2
portions
1
garlic clove, minced
3
- 5 flat fillets of anchovies (in oil), chopped
200g
can finely chopped tomatoes
capers
to taste
black
olives to taste, pitted
red
chili flakes
black
pepper, crushed
flat
leaf parsley to taste
evoo
160
– 200g spaghetti
Meanwhile, heat small splash of olive oil and equal amount of oil from anchovies in a skillet over medium heat. Add garlic, and anchovies. Cook, stirring, until garlic is fragrant, about 3 – 4 minutes.
Add chili and a pinch of pepper. Stir in tomatoes, capers and olivesand half of the parsley. Bring to a boil and reduce heat. Simmer until thickened, about 5 minutes. Stir in pasta and rest of the parsley. Mix together and season to taste with black pepper and extra chili.
Serve immediately.
16 kommenttia
En varmaan osaisi olla lisäämättä parmesania pastan päälle :D olen aina hieman vierastanut anjoviksia mutta pastan seassa ne varmasti menisivät, täytyykin miettiä jospa tällä reseptillä pääsisin anjoviksien makuun.
VastaaPoistaTämä on niitä harvoja pastoja jotka minulle maistuu paremmin ilman parmesaania. Mä taas pidän anjoviksista suunnattomasti. Niillä maustaa hienosti myös liharuokia tai vaikka lohikeittoa kun jättää suolan pois :)
PoistaMiksi mä en koskaan muista puttanescaa, kun pää lyö tyhjää lounasaikaan!!! Ainekset olisivat lähes aina kaapissa valmiina, ja itse ruoka superhyvää. Anjoviksista pidän kovasti minäkin, tuovat sellaista hyvällä tavalla tummaa suolaisuutta ruokiin.
VastaaPoistaEn mä vaan tiedä :) Tumma suolaisuus on hienosti ilmaistu! Se on just sitä, syvää ja hienoa makupohjaa!
PoistaMinä tykkään tuosta, miten italialaiset käyttävät persiljaa paljon useammin kuin meillä ja usein siinä kohtaa, missä me laittaisimme basilikaa. Sama muuten tillin kanssa, sitä on tullut vastaan erikoisissa kohtaa, mutta kyllä ne ovat tienneet, mikä maistuu :)
VastaaPoistaTuo on totta! Olen kuullut että persiljan syönti vähentää valkosipulin tuoksua. En tiedä onko siinä perää, mutta ehkä se on yksi syy :) Kreikassa söin joskus lammaspataa jossa oli tuoretta tilliä ja se oli hyvää. Jotain toista kuin kouluruokalan ankea tilliliha, josta myös saa hyvää mutta hiukan eri reseptillä :)
PoistaIhana vaaleanpunainen sävy valkosipuleissa :D Muutenkin kauniit ingredientit. Työstän vielä niin anjovista, kaprista kuin oliivia sopivaksi omaan makuhermoon :)
VastaaPoistaKiitos! Mulla meni tosi pitkään että opin pitämään oliiveista. Oivallus tapahtui vaihto-opiskelijana Barcelonassa joskus kauan sitten. Ehkä en ollut vaan maistanut tarpeeksi hyviä sitä ennen :)
PoistaTuo on niin hyvä pasta:) Juuri eilen katsoin täkäläisen Game of Chefs kokkikilpailuohjelman jaksoa,ja siinä ohjelman naispuolinen juontaja ,joka ei ole kokki,kuten tuomarit,päätti näyttää kokkituomareille että hän todella osaa kokata,koska he aina kiusasivat häntä ettei osaa kokaka, ja hän teki juuri tuota pastaa. Siinä kilpailussa on annokset tulevat tuomareille ilman että tietävät kuka ne on tehnyt,ja he kyllä nauttivat siitä juontajan Pasta alla Puttanescasta,ilman että tiesivät kuka sen oli tehnyt;D
VastaaPoistaHieno tarina! Pitääkin katsoa löytyiskö tuo jakso youtubesta. Olis hauska nähdä se!
PoistaEtsin jos löytyy. Mutta hän laittoi päälle pari parmesaanilastua ja keltuaisen (raakana). Pastataikinan hän teki myös itse
VastaaPoistaMonenlaisia versioita olen nähnyt mutta eka kerta kun kuulen keltuaisen lisäämisestä :) Katsoin eilen pikaisesti mutta ei ainakaan heti löytynyt...
PoistaNo niin löysin sen.Toivottavasti tämä näkyy kun avaat.On hepreaksi ,mutta hyvin visuaalinen,ehkä se riittää.Hän lisäsi keltuaisen,koska tiesi yhden tuomarin pitävän sellaisesta;D
Poistahttp://yummies.reshet.tv/food/shows_game_of_chefs_auditions/miry_audition/
Kiitos Jael! Hepreaa en ymmärrä mutta onneksi ruokaa hieman :)
PoistaOijoi, mikä herkkupasta! Meinasin joku päivä sitten tehdä puttanescaa, mutta joku oli syönyt kaprikset... pitääkin muistaa lisätä ostoslistalle!
VastaaPoistaOnhan se kyllä herkkua! Kapriksia on syytä olla :)
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.