kasvisruoka

Nyhtökauraa ja mausteriisiä | Pulled Oats with Pilau Rice

5/15/2016


Nyhtökaurasta on kohistu jo pitkään eikä varmaan suotta. Lauantaiaamu oli Prismassa lupaavan hiljainen ja hyllystä löytyikin kolmea erilaista nyhtökauraa. Valitsin maustamattoman version jonka tarjosin pikaisesti paistettuna mausteisen, pilahvityyppisen riisin kera. Lisää nyhtökaurareseptejä löytyy Gold & Greenin sivuilta ja Vegepäivä.fi sivuilta.

Ruokablogeista ainakin Pata Porisee oli jo ehtinyt kokkaamaan nyhtökaurasta. Näet reseptin tästä!

Nyhtökauran ulkonäkö on hyvin lähellä jäähtynyttä pulled porkia, eikä rakennekaan eroa merkittävästi. Kylmänä, suoraan rasiasta nyhtökauran tuoksusta ja mausta voi huomata että ollaan kasvisruoan äärellä. Maku on mieto, miellyttävä ja tasapainoinen. Suosittelen kokeilemaan!

2 annosta

2 dl basmatiriisiä
3 - 4 kevätsipulin valkeat osat silputtuna (tai 1 sipuli)
1 pullea valkosipulinkynsi hienonnettuna
2*2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 laakerinlehti
½ tl jauhettua juustokuminaa
½ tl jauhettua kurkumaa
¼ tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua neilikkaa
¼ tl chilijauhetta
suolaa
4 dl vettä
oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna
tuoreita yrttejä ja kevätsipulin varsia silppuna
oliiveja
tomaattia
limeä

125 - 150g nyhtökauraa (nude)

Kaada ison paksupohjaisen kasarin pohja täyteen oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää sipulit, valkosipulit ja inkivääri. Kuullota noin puoli minuuttia ja lisää mausteet ja suolaa. Sekoita hyvin ja anna mausteiden kypsyä toiset puoli minuuttia ennen riisin lisäämistä. Sekoita riisi hyvin mausteiden kanssa ja kuullota minuutin verran. Älä polta mausteita.

Lisää kuuma vesi, alenna lämpöä ja kypsennä kannen tai folion alla hiljaa kiehuen noin 10 – 12 minuuttia tai kunnes riisi on napakan kypsää ja neste on imeytynyt. Siirrä sivuun odottamaan.

Kaada toiselle pannulle loraus oliiviöljyä ja kuumenna hyvin. Paista nyhtökauraan nopeasti kaunis väri kovalla lämmöllä ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita nyhtökaura riisin joukkoon.

Lisää halutessasi valmiiseen ruokaan tomaatteja, oliiveja, yrttejä ja kevätsipulia. Tarkista maku ennen tarjoamista. Viimeistele rouhaisulla mustapippuria ja tarjoa limelohkojen kera.


In English

2 portions

2 dl basmati rice
3 - 4 scallions, white parts chopped
1 fat garlic glove, minced
2*2 cm ginger, grated
1 bay leaf
½ tsp ground cumin
½ tsp ground turmeric
¼ tsp ground cinnamom
¼ tsp ground clove
¼ tsp chilli powder
salt
4 dl water
evoo
cracked black pepper
fresh herbs and spring onions, chopped
6 - 8 olives
1 tomato, chopped
lime

125 – 150g pulled oats

Heat a good glug of olive oil in a large saucepan over a medium heat, then add the onions, garlic and ginger. Sauté for 30 seconds. Add spices and salt and mix well before adding the rice.

Stir in the rice and fry for minute or two until rice is lightly translucent. Add the water, stir and cover. Cook for 10 - 12 minutes until rice is soft. Remove from the heat.

In another frying pan, heat a tablespoon of olive oil over a high heat. Add the pulled oats and fry for couple of minutes or until golden brown. Season to taste with salt and pepper. Mix the pulled oats with rice.

Add some herbs, olives, chopped spring onions and tomatoes. Season to taste with lime juice and pepper.


 

espanja

Paprika – sardelli tapas | Roasted Bell Peppers with Anchovies

5/14/2016


Tapas!

Makeaksi paahdettuja paprikoita ja suolaisia sardellifileitä rapeaksi paistettujen leipäviipaleiden päällä. Tuoksu, maku, väri ja rakenne, tässä klassikkotapaksessa on kaikki kohdallaan pieneen naposteluun ja suureen makuelämykseen :)

Ainoa mikä puuttuu on täpötäyden tapasbaarin yötä kohti kailotukseksi muuttuva puheensorina, mutta kyllä näitä kelpaa napostella vaikka Euroviisujen kotikatsomoissa. Kokeile vaikka :)

kahdelle

2 punaista paprikaa
1 pieni valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
kuivattua oreganoa
suolaa
8 - 10 sardellifilettä

leipää

Paahda paprikat uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa niin kauan että pinta täpliintyy mustaksi kauttaaltaan. Kääntele säännöllisesti. Laita kypsät paprikat muovipussiin tai kannelliseen astiaan vetäytymään noin 10 minuutiksi. Kuori paprikat, poista siemenet sekä vaaleat sisäosat ja leikkaa suikaleiksi.

Hienonna paprikoiden sekaan pienen pieni valkosipulinkynsi. Mausta pippurilla, oreganolla ja ripauksella suolaa. Lisää oliiviöljyä ja sitruunamehua oman maun mukaan. Sekoita ja jätä maustumaan.

Paahda leivät ja lisää päälle paprikaa ja sardellifile. Nauti!


In English

for two

2 red bell peppers
1 small garlic clove, minced
extra virgin olive oil
lemon juice
cracked black pepper
dry oregano
salt
8 - 10 flat fillets of anchovies
bread

Roast the bell peppers under the oven broiler (225 - 250C) for 20-30 minutes, turning couple of times, until they have blackened in places.

Remove the peppers from the oven, drop them into a plastic bag and set aside until cool enough to handle. Remove and discard the stalks, seeds and skin. Cut the flesh into 1cm-wide strips and add to the bowl with minced garlic. Season to taste with black pepper, oregano and salt. Add some olive oil and lemon juice. Stir well together.

Toast the slices of bread. Spoon the peppers on to the toast. Garnish each slice with the anchovy fillets and serve.




arjen pikaruoka

Kesäinen tonnikalapasta | Fast Tuna Pasta

5/09/2016


Jos aurinkoiset alkukesän päivät houkuttavat enemmän ulos kuin keittiöön hellan ääreen niin tässä on alle vartissa valmistuva kesäisen kevyt ja maukas tonnikalapasta.

Pikainen oliiviöljystä ja limestä tehty kastike maustaa tonnikalan ja kevätsipulin. Hiukan potkua chilistä ja sekaan kirpeitä kapriksia. Valmista!

1 annos

125g pastaa (käytin tuorepastaa)
1 prk tonnikalaa paloina vedessä (185/140g)
1 pieni kevätsipuli
1 rkl kapriksia
pieni pala tuoretta chiliä
mustapippuria
oliiviöljyä
limeä tai sitruunaa
suolaa

Laita pastavesi kiehumaan. Valuta tonnikala. Silppua kevätsipuli ja chili. Yhdistä kaikki ainekset ja marinoi oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku.

Keitä pasta napakan kypsäksi. Valuta pasta ja sekoita se tonnikalan ja muiden ainesten kanssa. Viimeistele annos ripauksella mustapippuria ja lorauksella oliiviöljyä. Syö heti!


In English

1 portion

125g fresh pasta
1 can tuna, in brine (185/140g)
1 small spring onion, thinly sliced
¼ fresh chilli, chopped
1 tablespoon capers
cracked black pepper
evoo
lime/lemon juice
(salt)

Bring a large pot of water to a boil. Drain the tuna. Mix the tuna, onions, chilli and capers. Add 1 – 2 tablespoons of olive oil and season to taste with lime juice and pepper. Cook the pasta. Drain the pasta and mix with other ingredients. Drizzle with a little olive oil and sprinkle with a small pinch of pepper. Serve immediately.





grillikausi

Paistettu halloumi | Pan Fried Halloumi

5/04/2016


Kevään helpoin halloumipaistos valmistuu hetkessä ja maistuu sellaisenaan leipäpalan kera tapaksena tai kesän grillijuhlissa muiden herkkujen kanssa.

200g halloumia
1 ihan pieni valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili silputtuna (ilman siemeniä)
muutama kevätsipulin varsi
kuivattua minttua ja oreganoa
mustapippuria
oliiviöljyä

Laita halloumi noin vartiksi kylmään veteen jos haluat vähentää suolaisuutta. Kuivaa juusto hyvin talouspaperilla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kaada pannulle loraus oliiviöljyä ja kuumenna hyvin.

Paista halloumikuutioihin sekoitellen kaunis pintaväri. Nosta pannu pois levyltä ja lisää pieneksi hienonnettu valkosipuli ja chili. Sekoita ja anna kypsyä jälkilämmöllä puolisen minuuttia.

Lisää kourallinen silputtuja kevätsipulin varsia. Mausta pippurilla, kuivatulla mintulla ja oreganolla. Viimeistele pienellä lorauksella oliiviöljyä ja sekoita ainekset hyvin. Tarjoa välittömästi.


In English

200g halloumi cheese
1 tiny garlic clove, minced
1 red chili, deseeded and minced
1 – 2 scallion, green parts only, chopped
a pinch of dry oregano
a pinch of dry mint
pepper to taste
evoo

Cut halloumi into small cubes. Heat a tablespoon of olive oil in a frying pan over high heat. Add cheese and fry, stirring until golden brown. Remove the pan from the heat and add garlic and chili. Mix and cook for 30 seconds. Add scallions and season to taste with mint, oregano and pepper. Mix well. Drizzle with little olive oil and serve immediately.




gluteeniton

Paistettu varhaiskaali | Spicy Indian Cabbage

5/02/2016


Uusi viikko käyntiin kevään sesonkiherkun voimin! Varhaiskaali intialaisittain maustettuna on yksinkertainen, nopea ja herkullinen lisuke niin liha- kuin kasviruoillekin.

Resepti mukaeltu Meera Sodhan Made in India keittokirjasta.

2 - 4 annosta lisukkeena

350 – 400g varhaiskaalia ohuina suikaleina (kovat keskikohdat poistettuna)
1 pieni sipuli suikaleina
1 tl mustia sinapinsiemeniä
¼ tl chilijauhetta
¼ tl jauhettua juustokuminaa
¼ tl kurkumaa
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa ja pippuria

Kaada ison pannun tai wokin pohja peittoon oliiviöjyä. Lisää sinapin siemenet ja kuumenna keskilämmölle. Kun siemenet alkavat ritistä pannulla, lisää sipuli ja paista noin viisi minuuttia kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle kaali ja paista sekoitellen parin minuuttia kunnes kaalit antautuvat ja menevät kasaan. Lisää noin 2 ruokalusikallista vettä, laita kansi tai folio pannun päälle ja anna kypsyä viisi minuuttia.

Lisää kaalin sekaan mausteet ja tomaattipyre. Sekoita hyvin, peitä ja anna kypsyä kunnes kaalit ovat pehmeitä, noin 8 - 10 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa kuumana.


In English
Recipe inspiration: Meera Sodha: Made in India

350 – 400g spring cabbage, thinly sliced
1 small onion, thinly sliced
1 tsp brown mustard seeds
¼ tsp chilli powder
¼ tsp ground cumin
¼ tsp turmeric
1 tbsp tomato puree
salt and pepper to taste

Heat a good glug of olive oil in a large saucepan over a medium heat, then add the mustard seeds. 

When they start to pop, add the onion and cook for around 5 minutes.

Add the cabbage, stir and cook for couple of minutes. Add 2 tablespoon of water and cover. Cook for 5 minutes. Add the spices and tomato puree. Stir and cover again. Cook for 8  - 10 minutes until ccabbage is soft. Serve warm.