arjen pikaruoka

Sardellia, sitruunaa ja pastaa | Anchovy & Lemon Pasta

5/27/2016


Kesäisessä pastassa maistuvat suolaiset sardellit, valkosipuli, lehtipersilja ja sitruuna. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!

Sardellivoista jäi puolikas purkki sardellifileitä, joten niille piti keksiä käyttöä. Nopea ja helppo pastakastike jonka ehtii valmistaa pastan kiehuessa. Vartissa valmista ja täynnä makua!

1 annos

100g pastaa
3 - 5 sardellifileetä
1 pieni valkosipulinkynsi
½ luomusitruunan kuori ja mehu
n. 2 rkl lehtipersijaa silppuna
rouhittua mustapippuria
(tuoretta chiliä)
oliiviöljyä

Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Hienonna sardellit ja valkosipuli. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Lorauta pannulle oliiviöjyä ja kuumenna miedolle keskilämmölle. Lisää sardellit ja valkosipuli sekä hiukan chiliä, jos haluat ruokaan tulisuutta. Kuullota pari minuuttia ja lisää sitruunankuori ja mehu sekä pieni tilkka pastan keitinvettä. Sekoita, anna kiehahtaa ja ota pannu pois levyltä.

Valuta pasta ja kaada se pannulle. Mausta mustapippurilla ja lehtipersiljalla. Sekoita ainekset hyvin ja tarkista maku. Nauti!


In English

1 portion

100g pasta
3 – 5 flat fillets of anchovies (in oil), chopped
1 small garlic clove, minced
½ lemon, zest and juice
2 tbsp flat leaf parsley, finely chopped
black pepper to taste
(pinch of chilli, optional)
evoo

Bring a large pot of water to a boil. Cook the pasta according to the package directions. Heat 1 - 2 tablespoons of olive oil and in a skillet over medium heat. Add garlic, anchovies and a pinch of chili if using. Cook, stirring, until garlic is fragrant, about 2 minutes. Add lemon zest and juice and 1 tablespoon cooking liquid. Stir and remove the pan from the heat.

Drain the pasta and mix with other ingredients. Add parsley and season to taste with black pepper. Enjoy!




brunssi

Sardellivoita ja uusia perunoita | Anchovy Butter with New Potatoes

5/25/2016


Kivistössä sardellivoita syötiin aiemmin keväällä parsojen kanssa ja sieltä on reseptikin peräisin, ihan pienin muutoksin. Laitoin basilikan sijaan lehtipersiljaa koska sitä sattui olemaan ja lisäsin voin sekaan myös muutaman tipan sitruunamehua.

Parsojen sijaan keitin uusia perunoita ja silppusin kevätsipulin varsia. Muuta ei sitten tarvita: yksinkertaista ja herkullista kesäruokaa!

Sardellivoita voi tehdä isommankin satsin ja laittaa pakastimeen. Maustevoi käy hyvin kasvisten lisäksi kala- ja äyriäisruokien viimeistelyyn. Kannattaa kokeilla myös paahdetun leipäpalan kanssa!

75 g voita
4 pientä sardellifileetä
1 pieni valkosipulinkynsi
reilu 1 rkl lehtipersiljasilppua (tai basilikaa)
ripaus rouhittua mustapippuria
muutama tippa sitruunamehua

uusia perunoita keitettynä
kevätsipulin varsia silppuna

Ota voi hyvissä ajoin pehmenemään. Hienonna sardellit ja lehtipersilja ja raasta valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset pehmeään voihin ja nosta jääkaappiin maustumaan. Tarjoa maustevoi keitettyjen uusien perunoiden kanssa.


In English

75g butter
4 flat fillets of anchovy (in oil), minced
1 small garlic glove, grated
1 tbsp finely chopped flat leaf parsley
a pich of black pepper
½ – 1 tsp lemon juice

Mix all the ingredients together. Put the butter in the fridge for couple of hours before serving. Serve with boiled new potatoes or vegetables of your choise. 




italialainen

Porchetta

5/23/2016


Kun julmettu määrä lihaa ja muita herkkuja sekä kymmenkunta ruokabloggaajaa kohtaavat ruoka-alan ammattilaisia HKScanin keittiössä Mibrasa hiiligrillin äärellä teemalla Meat & Fire, on seurauksena ruokaa, juomaa, naurua ja ähky!

Italialaisesta keittiöstä tuttu paahdettu possurulla, porchetta on näyttävä ja herkullinen ruoka, joka on lopulta aika yksinkertainen valmistaa. Halkileikkauksen, maustamisen ja sitomisen jälkeen saimme omat possurullat mukaan vakumoituna ja pitkä ja lempeä kypsennys teki lihasta todella mehukasta ja mureaa. Jos kotikeittiöstäsi löytyy vakuumikone kannattaa tätä kokeilla!

Toki porchettan voi valmistaa myös ilman vakumointia. Yksi versio löytyy vanhan blogin arkistoista.

Tästä riittää isommallekin porukalle :)

n. 2,5 kg rypsiporsaan lihaa (luutonta ja nahatonta kylkeä noin 25*25 cm ja 4 - 5 cm paksuinen pala sekä noin 25 cm pituinen ja muutaman sentin paksuinen pala niskaa)

1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
valkosipulimurskaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
tuoretta yrttisilppua (lehtipersilja, rosmariini, timjami)

Aseta kylkipala leikkuulaudalle. Katso kylkipalan paksuuden mukaan toiselta sivulta keskikohta ja viillä kylki lähes kokonaan halki ja avaa kuin kirjan aukeama. Nuiji possunkylki suurin piirtein tasapaksuksi levyksi. Mausta molemmat lihapalat runsaalla kädellä. Nosta toiseen päätyyn kylkeä niskapala ja kääri liha tiukalle rullalla. Varmista että rasvapuoli jää pinnalle. Sido possurulla hyvin kiinni paistinlangalla ja mausta vielä pinta. Vakumoi liha uuninkestävään pussiin.

Kypsennä 80 asteisessa uunissa noin 6 tuntia. Anna lihan vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen. Poista liha pussista ja paahda lopuksi pintaan kaunis väri grillivastuksen alla tai grillissä. Tarjoa kuumana tai kylmänä. Seuraksi sopii hyvin vaikka pikkelöidyt sinapinsiemenet.

Vakuumipussiin jääneestä nesteestä voi keitellä kasaan kastikkeen!

Meat & Fire menossa mukana blogikaverit


Campasimpukka ehti jo kirjoittaa päivästä yksityiskohtaisen tarkasti. Jutun voit lukea tästä.

Suuret kiitokset HkScan, Dieta ja Unilever sekä erityisesti ammattimiehet Janne Leppänen, Risto Mikkola, Petri Nygård ja Vesa Saaristo! Huippupäivä!






chili

Mausteinen linssi – chorizokeitto | Red Lentil and Chorizo Soup

5/22/2016


Metsäistä rosmariinia, savua, chiliä ja jeeraa. Tämä tuoksuva ja mausteinen linssi - chorizokeitto on täynnä makua ja tunnetta!

Tulisuutta keittoon antavat turkkilaiset urfa– chilihiutaleet, joissa on voimakas savun ja kaakaon tuoksu, mutta miedohko polte. Tavallisia chilihiutaleita kannattaa laitaa hiukan maltillisemmin ainakin aluksi ja viimeistellä keitto lopuksi omaan makuun sopivaksi. Kelpo vegeversion tästä saa vaihtamalla makkaran kikherneisiin ja kanaliemen kasvisliemeen.

2 annosta

150g raakamakkaraa (chorizoa tai jotain muuta mausteista makkaraa)
1 dl punaisia linssejä
200g tölkki tomaattimurskaa
½ pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
rouhittua mustapippuria maun mukaan
¼ – ½ tl jeeraa
½ tl savupaprikajauhetta
reilu hyppysellinen urfa- chiliä
n. 10 rosmariinin neulasta
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
4 - 5 dl mietoa kanalientä tai vettä
suolaa

Huuhtele linssit. Silppua sipuli ja valkosipuli. Poista makkaroista kuoret ja palastele pieniksi suupaloiksi. Kuumenna kattilassa noin ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lisää makkarapalat ruskistumaan.

Lisää hetken kuluttua sipuli ja valkosipuli ja anna kypsyä varovasti sekoitellen pari minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden lämmetä puolisen minuuttia. Lisää tomaattipyre ja sokeri.

Sekoita ja lisää kanalientä aluksi noin 4 desiä sekä tomaattimurska. Anna kiehahtaa ja lisää linssit. Alenna lämpöä ja kypsennä hiljalleen 10 – 12 minuuttia kunnes lissit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa lientä tai vettä. Tarkista maku. Viimeistele keitto kevätsipulilla ja yrtteillä ennen tarjoamista.


In English

2 portions

150g chorizo (raw) casings removed, chopped
1 dl red lentils, rinsed
200g can tomato passata
½ small onion, chopped
2 garlic cloves, minced
a pinch of cumin
a pinch of pimenton (smoked paprika powder)
chilli flakes to taste (urfa or some other smoky chilli)
about 10 rosemary needles
1 tbsp tomato purée
1 tsp sugar
4 - 5 dl chicken stock or water
salt and pepper to taste

Heat a large saucepan over medium heat. Add chorizo and cook for two minutes, stirring occasionally. Add onions and garlic. Cook for another two minutes. Add spices and cook for 30 seconds before adding tomato purée and sugar. Add stock or water and tomato passata. Bring to boil and add lentils. Reduce the heat and simmer for 10 – 12 minutes or until the lentils are soft. Add water if needed. Season to taste and serve with scallions, chilli flakes and bread.




kasvisruoka

Nyhtökauraa ja mausteriisiä | Pulled Oats with Pilau Rice

5/15/2016


Nyhtökaurasta on kohistu jo pitkään eikä varmaan suotta. Lauantaiaamu oli Prismassa lupaavan hiljainen ja hyllystä löytyikin kolmea erilaista nyhtökauraa. Valitsin maustamattoman version jonka tarjosin pikaisesti paistettuna mausteisen, pilahvityyppisen riisin kera. Lisää nyhtökaurareseptejä löytyy Gold & Greenin sivuilta ja Vegepäivä.fi sivuilta.

Ruokablogeista ainakin Pata Porisee oli jo ehtinyt kokkaamaan nyhtökaurasta. Näet reseptin tästä!

Nyhtökauran ulkonäkö on hyvin lähellä jäähtynyttä pulled porkia, eikä rakennekaan eroa merkittävästi. Kylmänä, suoraan rasiasta nyhtökauran tuoksusta ja mausta voi huomata että ollaan kasvisruoan äärellä. Maku on mieto, miellyttävä ja tasapainoinen. Suosittelen kokeilemaan!

2 annosta

2 dl basmatiriisiä
3 - 4 kevätsipulin valkeat osat silputtuna (tai 1 sipuli)
1 pullea valkosipulinkynsi hienonnettuna
2*2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 laakerinlehti
½ tl jauhettua juustokuminaa
½ tl jauhettua kurkumaa
¼ tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua neilikkaa
¼ tl chilijauhetta
suolaa
4 dl vettä
oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna
tuoreita yrttejä ja kevätsipulin varsia silppuna
oliiveja
tomaattia
limeä

125 - 150g nyhtökauraa (nude)

Kaada ison paksupohjaisen kasarin pohja täyteen oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää sipulit, valkosipulit ja inkivääri. Kuullota noin puoli minuuttia ja lisää mausteet ja suolaa. Sekoita hyvin ja anna mausteiden kypsyä toiset puoli minuuttia ennen riisin lisäämistä. Sekoita riisi hyvin mausteiden kanssa ja kuullota minuutin verran. Älä polta mausteita.

Lisää kuuma vesi, alenna lämpöä ja kypsennä kannen tai folion alla hiljaa kiehuen noin 10 – 12 minuuttia tai kunnes riisi on napakan kypsää ja neste on imeytynyt. Siirrä sivuun odottamaan.

Kaada toiselle pannulle loraus oliiviöljyä ja kuumenna hyvin. Paista nyhtökauraan nopeasti kaunis väri kovalla lämmöllä ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita nyhtökaura riisin joukkoon.

Lisää halutessasi valmiiseen ruokaan tomaatteja, oliiveja, yrttejä ja kevätsipulia. Tarkista maku ennen tarjoamista. Viimeistele rouhaisulla mustapippuria ja tarjoa limelohkojen kera.


In English

2 portions

2 dl basmati rice
3 - 4 scallions, white parts chopped
1 fat garlic glove, minced
2*2 cm ginger, grated
1 bay leaf
½ tsp ground cumin
½ tsp ground turmeric
¼ tsp ground cinnamom
¼ tsp ground clove
¼ tsp chilli powder
salt
4 dl water
evoo
cracked black pepper
fresh herbs and spring onions, chopped
6 - 8 olives
1 tomato, chopped
lime

125 – 150g pulled oats

Heat a good glug of olive oil in a large saucepan over a medium heat, then add the onions, garlic and ginger. Sauté for 30 seconds. Add spices and salt and mix well before adding the rice.

Stir in the rice and fry for minute or two until rice is lightly translucent. Add the water, stir and cover. Cook for 10 - 12 minutes until rice is soft. Remove from the heat.

In another frying pan, heat a tablespoon of olive oil over a high heat. Add the pulled oats and fry for couple of minutes or until golden brown. Season to taste with salt and pepper. Mix the pulled oats with rice.

Add some herbs, olives, chopped spring onions and tomatoes. Season to taste with lime juice and pepper.