Kuumaa juomaa

11/20/2012


Makeiden glögien vastapainoksi voi välillä nauttia hiukan hapokkaampaa, jouluisilla mausteilla maustettua hehkuviiniä. Raikkaan kirpeä karpalomehu ja tuorepuristettu appelsiini antavat hyvän makupohjan tälle kaamoksenpoistajalle.

Tähän glögiin sopii edullinen peruspunkeroinen, kuten lähialkon myyjän täsmäsuosituksena valittu hyvä italialainen Duca di Camastra. Ei siis kannata mennä penkomaan viinikellarin aarteita.

Ainakaan täällä Jyväskylässä ei kirpeitä pakkaspäiviä ole vielä montaa ollut, mutta jos kylmä kosteus on hiipinyt luihin ja ytimiin asti voi tästä talvipäivän lämmittäjästä olla apua kylmän kolotuksen poistamiseen.

5 dl punaviiniä
5 dl karpalomehua
vaniljatanko
muutama mausteneilikka
kanelitanko
pala inkivääriä
2 appelsiinia (1 mehuna ja 1 viipaleina)
sokeria maun mukaan

Laita karpalomehu, yhden appelsiinin mehu ja muutama appelsiinin viipale sekä mausteet kattilaan. Lisää sokeria maun mukaan, sekoita ja kuumenna samanaikaisesti lähelle kiehumispistettä. Ota kattila pois hellalta ja laita kansi päälle. Jätä maustumaan noin 20 - 30 minuutiksi.

Lisää kattilaan punaviini ja kuumenna uudelleen höyryävän kuumaksi. Poista mausteet ja tarjoa appelsiinisiivujen ja mieleisten lisukkeiden kera. Terästä tarvittaessa.

You Might Also Like

11 kommenttia

  1. Vähän kuin sangriaglögi;takuulla hyvää:) Illat ovat jo hieman viileitä,joten voisinkin tehdä glögiä joku ilta.Ihanat kuvat kuten aina!

    VastaaPoista
  2. Lurps. Kyllä lämmin viini maistuu täälläkin, vaikka ei ehkä ihan niin hyvältä kuin Keski-Euroopan talvitorilla tai lumiulkoilupäivän päätteeksi (mäessä ei viiniä juoda, ei edes kuumaa, ennenkuin monot on pois jalasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Keski-Euroopan toreilla on hieno fiilis, sitä kun sais palan tännekin.
      Entäs pulkkamäessä? Se on enemmän mun talvilaji...

      Poista
    2. Pienessä pulkkamäessä voi viiniä hörpätä, Alppien laskekettelurinteiden lomassa kiemurtelevilla suosituilla ja hurjillakin kelkkareiteillä (Schlittelbahn) noudattaisin hiihtosääntöä :).

      Poista
    3. Minä en ole niin isoissa mäissä päässyt vielä laskemaan.. Kuulostaa hauskalta!

      Poista
  3. Lupaavan kuuloinen resepti! Minulla on täällä kuumajuomakokeilut kovassa vauhdissa. Tänään testasin kuumaa mojitoa. Pitää vähän makustella sitä, ennen kuin osaan täysillä tykätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuma mojito! Eipä olis tullut itselle mieleen...

      Poista
  4. Onkin kiva ohje. Tätä voisikin testata, kun Alkon glögit kun on usein aika surkeita. Tulisi nyt vaan se lumi ja pikkupakkaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ne kaikki glögit kauhean hyviä ole.. Tietää ainakin mistä maku tulee kun itse tekee. Lunta ja pakkasta odotellessa voi kumota mukillisen!

      Poista
  5. Tässä joulunodotuksessa voisikin alkaa keitellä erilaisia kuumia juomia. Täällä +10 asteessa ei ole vielä saanut oikein oikeanlaista glögifiilistä taiottua esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Mikäs sen hauskempaa kuin lämmittää glögiä ja odotella joulua.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.