Maa-artisokkakeitto

5/07/2012



Viikon ensimmäinen resepti on yksi sosekeittojen klassikoista. Maa-artisokasta saa hienostuneen ja pehmeän keiton joka sopii vaikka hienompienkin päivällisten alkuruuaksi. Maa-artisokat säilyvät maassa talven yli ja sato on korjattavissa keväällä. Pääsin mukaan maa-artisokkien nostoon ja valmistamaan keiton suoraan päivän sadosta. Tuoretta lähiruokaa ihan kirjaimellisesti. 4 - 6 annosta

reilu kilo maa-artisokkia
1 iso sipuli
4 - 6 dl kana- tai kasvislientä
2, 5 dl kermaa
suolaa
muutama timjamin oksa
oliiviöljyä ja nokare voita

(osan maa-artisokista voi halutessaan korvata perunoilla ja osan liemestä valkoviinillä)

Kuori ja paloittele maa-artisokat. Hienonna sipuli. Kuullota keskilämmöllä sipuleita ja maa-artisokkia voin ja oliiviöljyn seoksessa parisen minuuttia. Mausta kevyesti suolalla ja lisää timjaminoksat. Kaada kuumaa lientä päälle kunnes kasvikset peittyvät. Keitä maa-artisokat pehmeiksi, poista timjamin varret ja soseuta sileäksi. Lisää tarvittaessa hiukan kuumaa lientä jos seos on hyvin paksua. Lisää kerma ja kuumenna tarvittaessa uudestaan. Tarkista maku ja tarjoa kuumana. Pinnalle voi raastaa parmesaania, rouhia hiukan pippuria ja maustaa pienellä lorauksella yrtti- tai oliiviöljyä.


Ps. Mainio Hävikistä herkuksi kampanja jatkuu toukokuun ajan! Käy tarkistamassa uusimmat jutut täältä.

You Might Also Like

8 kommenttia

  1. Maa-artisokkakeitto onkin oikea klassikkoruoka. Itse tutustuin vasta viime vuonna maa-artisokkiin,vaikka sitä täällä saa melkein ympäri vuoden ja löytää helposti. Olen valmistanut sitä vain uunissa,mutta keitossakin olisi kiva kokeilla sitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en puolestani ole tehnyt uunissa kypsennettyjä, pitääkin kokeilla. Pidän keitosta niin paljon että teen yleensä aina sitä kun maa-artisokkia valmistan...

      Poista
    2. Näin tehtynä hurjan hyvää
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2011/10/hunajaista-maa-artisokkaa.html

      Poista
    3. Kiitos! Näyttää herkulliselta. Pitää hommata lisää maa-artisokkia..

      Poista
  2. Anonyymi7.5.12

    Nam nam. Maa-artisokkakeitto on aivan ihanaa :) en malta odottaa että saan omalle pihamaalle artisokat ja pääsen tekemään niistä keittoa. Lähiruokaa todella!

    Meidän kotona ehdoton suosikki on maa-artisokkarisotto :)

    annemi

    http://www.lily.fi/palsta/52-weeks-deliciousness

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Aivan mahtavaa varmasti tuo risotto myös. Pitää laittaa sekin listalle. Maa-artisokassa on kyllä hieno, ihan omanlaisensa maku..

      Poista
  3. No tämän fressimpää maa-artisokkakeittoa tuskin pystyy kukaan tuottamaan. Laitoin syksyllä omat mukulat perunapenkin päätyyn ja nyt elän syksyisen sadon ja ikuisen kukoistuksen toivossa.....Niin, ja kasviskeitoista parhain on hän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sato kukoistaa! Kyllähan se on hienoa kun pääsee välillä tekemään ruokaa tyyliin maasta suoraan lautaselle. Ei se siitä paljon paremmaksi muutu. Ainakaan pihattomalle kerrostaloasukille.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.