Jauhelihakebakot, pappadum leipää ja tahinijogurttia

1/10/2013


Jauheliha on pop, luki Glorian Ruoka & Viini- lehden kannessa joskus viime vuonna. Tai saattoi se olla jo edellisvuonna... En muista mitä jauhelihasta siinä numerossa tehtiin, mutta meillä tehtiin alkuviikosta jauhelihakebakoita.

Sana jauhelihakebakko vie ajatukset helposti jonnekin 80- ja 90- luvuille ja einestiskin syövereihin, mutta nämä ovat jotain ihan muuta. Mausteisia ja aavistuksen tulisia  jauhelihavartaita, jotka saavat seurakseen tahinilla maustettua jogurttia sekä paistovalmiita intialaisia pappadum leipiä. 


Tahinijogurtti

Paahteisesta tahinista ja täyteläisestä jogurtista sekä sitruunasta saa helposti ja nopeasti hyvän kastikkeen moneen käyttöön. Valkosipulin lisäksi mausteeksi sopivat hyvin yrtit sekä chili, jos tulisuutta kaipaa.

2 dl paksua maustamatonta jogurttia
sitruunamehua
suolaa ja pippuria
(pieni valkosipulin kynsi silputtuna)

Sekoita jogurtin sekaan tahinia ruokalusikallinen kerrallaan kunnes maku on  sopiva. (lisää valkosipulia jos haluat)
Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja raikasta maun mukaan sitruunamehulla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan.

Jauhelihakebakot(8 - 12 kpl)

Runsaan mausteiset ja sitruunaiset jauhelihavartaat saavat pientä takapotkua chilistä.  Vartaat voi kypsentää pannulla tai uunissa.

n. 400 g jauhelihaa (käytin 50/50 nautaa ja sikaa)

1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
½ tl karkeaa suolaa
½ tl kokonaisia mustapippureita
¼ tl kanelia
¼ tl chilijauhetta
kourallinen tuoretta basilikaa
½ sitruunan kuori raastettuna
sitruunamehua
öljyä

(seesaminsiemeniä)

Laita sitruunankuori ja kuivat mausteet mortteliin ja jauha tasaiseksi. Lisää hienonnettu basilika. Jauha kevyesti ja notkista mausteseos tilkalla sitruunamehua ja öljyä. Kaasa mausteseos jauhelihan sekaan ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. 

Muotoile kebakkoja tai pyöryköitä. Jos haluat, pyöräytä osa tai kaikki kebakoista seesaminsiemenissä ennen kypsennystä. Paista pannulla muutama minuutti puoleltaan. Anna kebakkojen vetäytyä folion tai kannen alla leipien paistamisen ajan.

Pappadums

Hauskankuuloiset pappadumsit ovat linssi- ja riisijauhoista valmistettuja ohuita ja rapeita, kuumassa öljyssä kypsennettäviä leipiä.

Paista pappadumleivät pannulla kuumassa öljyssä. (paketissa luki 2 - 4 senttiä öljyä, mutta kyllä reilu sentti riittää ihan helposti) Leivät kypsyvät parissa sekunnissa joten kovin kauaksi ei hellan luota kannata lähteä. Anna leipien kuivahtaa hetki talouspaperin päällä ennen tarjoamista.

Kokoa mieleisesi annos jauhelihavartaista, leivästä ja jogurtista. Tarjoa lisäksi raikasta salaattia. 


On meillä muuten syöty muutakin kuin jauhelihaa sitten viime viikon, mutta menköön nyt kaksi jauhelihareseptiä peräkkäin. Ensi kerralla sitten jotain muuta... 
 

You Might Also Like

23 kommenttia

  1. Färssi on aina pop :).
    Tuota tahinia meilläkin käytetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, pop on! Tuo on kyllä hyvää tahinia, voimakasta ja mukavan paahteista.

      Poista
  2. Syötiin vähän samantyyppistä settiä uutena vuotena, tosin kebakot olivat meillä tulisempia lihapyöryköitä. Ja lisänä tsatsikia sekä itsetehtyä tuoresalsaa. Täytyypi testailla seuraavaksi näitä sinun kebakoita! (Kebakot oli muuten ihan mun lempiruoka pienenä.) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa teidän setti!
      Mietin just tätä kirjoitellessa että milloin ne eineskebakot ilmesty kauppoihin.. Oisko ollu 80- luvun lopulla.. En muista.

      Poista
    2. Muistelisin 80-luvulla niitä syöneeni. Tai sit 90-luvun alussa. Aika klassikoita :)

      Poista
    3. Joo, jonnekin niille ajoille se menee.. 80 ja 90 luvun vaihde, klassikkokamaa!

      Poista
  3. Blogissasi on monta herkullista reseptiä! Oletko kuullut reseptisivustosta Etsiresepti.fi?

    Jos olet kiinnostunut saamaan enemmän liikennettä omaan blogiisi tai muuten vain haluat löytää hyviä reseptejä, suosittelen että lähdet ilmaiseksi mukaan Etsiresepti.fi hakemistoon: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

    Konsepti on jo olemassa monissa Euroopan maissa, ja meidän kauttamme blogit saavat viikottain jopa tuhansia vierailijoita.

    Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

    Ystävällisin terveisin,

    Etsiresepti
    http://www.etsiresepti.fi/

    VastaaPoista
  4. En edes huomannut, että kaksi jauheliharuokaa... ja mitä sitten? Sitähän se syö koko muukin Suomi! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se menee.. Jauheliha on pop!

      Poista
  5. Tahinin ja jugurtin sekoitusta käytetään täälläpäin paljon uunissa paahdetun munakoison kanssa.Nuo pappadumit ovat kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläpäin on paljon hienoja herkkuja..
      Munakoisot on täällä nyt kalliita. Pitää odotella sesonkia.
      Nuo pappadumit on kyllä hyviä. Kivan rapsakkaa sormiruokaa!

      Poista
  6. Jauheliha on aina hyvää - meillä tehtiin tänään lihapullia :-)
    Hauska muuten, että meillä on ihan sama käsitys siitä miten kebakot maustetaan. Maustelistasi on melkein yksi yhteen sen kanssa, mitä viimeksi käytettiin... Tosin ei ollut tahinikastiketta vaan pojat vetelivät tikkuruokansa ihan perinteisesti ketsupilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kebakkoihin sopii lämmin maustesekoitus! Ja kyllä ketsuppi maistuu meilläkin...
      Jostain syystä blogger oli ujuttanut sun kommentin roskapostilaatikkoon.. Sori kun en huomannut aiemmin.. tää on tämmöstä välillä näiden nettijuttejen kanssa!

      Poista
  7. Mulla on samanlainen tahinipurkki kaapissa odottamassa. Sitä on tarkoitus käyttää bataattilisukkeeseen, mutta nappaan ehdottomasti talteen myös tahinijogurtin reseptin, kuulostaa maukkaalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se sopii moneen käyttöön.. Bataattia ja tahinia en ole tainnutkaan yhdistää koskaan. Pitääkin joskus kokeilla!

      Poista
  8. Voi video, onneksi tiedän saavani illalla intialaista, muutoin olisi iskenyt annoskateus. Ja hyvä kun muistutit kebakoista, laitan heti arkiruokalistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää intiaruokailua illaksi! Kaikki tikkuruuat ansaitsevat välillä tulla muistetuksi..

      Poista
  9. En ole tiennytkään, että noista pappadumeista saa noin hyviä kotona. Otan ehdottomasti testiin.
    Ja hei varmaan 8 googlatuinta reseptiä on jauhelihasta, että luulenpa, että keskivertoperheessä sitä syödään aika usein ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin nuo kyseiset pappadumit on tosi hyviä!
      Joo, jauheliha on oikeasti monikäyttöistä, ja kyllä sitä meilläkin aika paljon kuluu..

      Poista
  10. Itselle tulee näistä mieleen siskoni ja minun lempiruokani lapsina, kaupan valmiit kepakot vai miksi niitä nyt sanottiinkaan. Enää ne eivät kyllä maistuisi, mutta nämä varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikkuruuat on vaan jotenkin mukavia! En minäkään muista milloin olisin niitä valmiita viimeksi syönyt. Varmaan silloin 90- luvulla..

      Poista
  11. Nepalilaisessa olen noita pappadumeja kanssa syönyt. Minusta ne on oikein kivoja leipiä. Jos tulevat jossain vastaan, niin ostan kanssa. Hieno ateriakokonaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Mukavan rapsakoita leipiä, sopii moneen käyttöön.. Minä löysin noita paikallisesta asian food- kaupasta.

      Poista