Fadoa Lissabonin yössä

7/08/2013
Restaurante O Povo. Ystävällistä palvelua, erinomaista ruokaa ja aitoa, tunteikasta fadomusiikkia.

Lissabonin fadoklubien pieni helmi, Povo, löytyy kapealta Rua Novo do Carvalholta. Kadulla on aistittavissa vielä ripaus merimieskaupunginosan värikästä tunnelmaa, vaikka kesäkuinen sunnuntai-iltana olikin varsin rauhallinen.

Povossa esiintyvät nuoret, nousevat fadotähdet vierailevien artistien kera. Säestyksestä vastaavat konkarikitaristit, joiden keikkavarmuus on ilmeinen, mutta soiton riemu ja intohimo eivät ole hukkuneet vuosien saatossa. Illan nuori fadista oli huikeaääninen Nádia Leirião. (ylin kuva)

Saavu paikalle ajoissa, reilusti ennen yhdeksää tai varaa pöytä etukäteen. Baaritiskilläkin voi notkua, mutta pienessä, muutaman pöydän salissa tunnelma on parhaimmillaan. Hyvällä onnella laulaja on aivan pöytäsi vieressä ja tunnelma on niin intiimi ja voimakas, ettei sitä kannata yrittää sanoin kuvata. Sivusilmällä voi seurata myös paikallisten rouvien asiantuntevaa nyökkäilyä ja eläytymistä fadon syvimpiin vesiin. Kyyneleiltä ei voine välttyä, eikä se taida olla tarkoituskaan.

Poiketen monista muista fadoklubeista, Povo ei ole show & dinner- tyyppinen ravintola, vaan esityksestä voi nauttia ilman ruokaakin, mutta ruoka on hyvää, siis todella hyvää, eikä sitä kannata sivuuttaa. Tilaa pöytä täyteen vaikkapa pieniä petiscos- annoksia ja pullo paikallista viiniä, et voi pettyä.

Meidän pöytämme täyttyi paikallisen punaviinin lisäksi leivästä, juustoista, paahdetuista paprikoista, marinoiduista oliiveista, verimakkaroista ja savustetusta chorizosta. Lasku yhteensä noin 30 euroa.

Maininnan ansaitsee myös Povon ystävällinen ja iloinen henkilökunta. Ravintolassa tunsi olevansa tervetullut vieras eivätkä tunnelmaa häirinneet sisäänheittäjat tai epämääräiset lisät laskussa.

Suosittelen kaikille Lissaboniin matkaaville.

Rua Nova do Carvalho 32-36
Lissabon

Lähin metroasema Cais do Sodre.

Ps. Anthony Bourdainin jalanjäljissä Lissabonissa kulkevat löytävät Povon naapurista mainion ja omalaatuisen Sol e Pesca ravintolan. Ja kyllä, kävimme sielläkin.. Kahdesti.

 Lisää Lissabonia taas ensi viikolla.
 

You Might Also Like

9 kommenttia

 1. Upeat kuvat! Olen selaillut niitä tässä edestakaisin. Helppo aistia tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Onhan niissä hiukan sellaista valon ja varjon leikittelyä..

   Poista
 2. Tuolla olisin mielelläni halunnut olla:pidän fadosta ja omistan joitakin fado-levyjä.Hienot kuvat:)

  VastaaPoista
 3. Upeat kuvat! Lissabon on ihana! Ja fado kaunista. Kävimme Marizan konsertissa Helsingissä muutama vuosi sitten, se oli hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla! Niin on, minä tykästyin Lissaboniin kovasti. Ja fadoon myös.. En ollut siihen aiemmin tutustunut yhtään. Kyllä kannatti!

   Poista
 4. niin fadohan menee meillä suomalaisilla ihan kultturista, onhan tämä suomi "tuhansien surkeitten laulujen ja valitusvirsien maa" ja fado on sitä samaa sydäntäsärkevää joikaamista...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on.. surkuttelu yhdistää:)

   Poista
 5. Sitä Sol e Pesca raporttia jo aika malttamattomana odottelen. Laitahan postaus pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts.. Mulla ei taida olla niistä ruoista kuvia, mutta voin katsoa muistikirjasta mitä syötiin.. Ainakin osa on ylhäällä! Palaillaan aiheeseen!

   Poista