Lämmintä juuressalaattia, halloumia ja kapriskastiketta

9/19/2013


Syksyn sateiden ja viilenevien tuulien myötä tulee myös värikäiden, kotimaisten kasvisten ja juuresten satokausi, juuri sopivasti piristämään sekä mieltä että makuhermoja.

Syyskuun lämpimässä salaatissa maistuvat paahteisen makeat juurekset, kirpeän raikas kapriskastike ja suolainen halloumijuusto.

resepti kahdelle

kapriskastike

2 rkl pieniä kapriksia
1 rkl sinappia (dijon hunaja)
1/2 dl tillisilppua
1 - 2 rkl sitruunamehua
1 - 2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

muut ainekset

punajuuria (tässä valmiiksi keitettyjä)
palsternakkaa
porkkanaa
punasipuleita
valkosipulia

pari oksaa timjamia

paketti halloumijuustoa (voi liottaa vedessä ennen paistoa 10 - 20 minuuttia)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset ja leikkaa rouhean kokoisiksi paloiksi. Valkosipulin kynnet kannattaa jättää kuorimatta, ne muhivat omassa kuoressaan mehevän makeiksi.

Jos käytät valmiiksi keitettyjä punajuuria, lisää ne uunipellille noin kymmeneksi viimeiseksi paistominuutiksi.

Pyöräytä kasvikset tilkassa oliiviöljyä ja sitruunamehua ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paista noin 30 - 40 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä ja paahtuneita, mutta vielä hiukan napakoita veitsen kärjellä kokeiltaessa.

Juuresten paahtuessa ehtii valmistamaan kastikkeen. Huuhtaise kaprikset ja hienonna tilli. Laita ainekset mortteliin (tai sekoittimeen) ja sekoita tasaiseksi. Ohenna kastiketta sitruunamehulla ja lopuksi pienissä erissä oliiviöljyllä kunnes maku ja koostumus ovat mieleisiä.

Paista lopuksi halloumikuutiot ja nosta tarjolle juuresten ja kastikkeen kera.



Kotimaisten juuresten sesonki on parhaimmillaan ja syyskuun aikana ainakin Kokit ja Potit sekä Kaikki äitini reseptit ovat herkutelleet paahdetuilla juureksilla. Käykää kurkkaamassa!

You Might Also Like

19 kommenttia

  1. Oi kapriskastike! Oi juures! Oi oi!

    VastaaPoista
  2. No mutta kyllä oot herkutellut sinäkin! Siis mä maistan ja haistan sun kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkuttelu on ihan paikallaan!

      Poista
  3. Ihanan herkullinen juuresannos:-) ja kiva kastike:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaprikset on mun suosikkeja tällä hetkellä..siis juuresten lisäksi!

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Rakastan kapriksia...Eli nam!

    VastaaPoista
  5. Kauniit värit. Kaprikset sopivat moneen ruokaan, käytitkö muuten suolaan vai etikkaan säilöttyjä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo tosiaan, hyvä tarkennus.. tässä oli niitä liemeen säilöttyjä pieniä kapriksia.

      Poista
    2. Suolaan säilöttyjä ei taida täältä maakunnasta saadakaan. Me raahaamme (niitäkin) aina reissuista. Molemmat ovat kyllä hyviä.

      Poista
    3. Olen minä yhtä merkkiä löytänyt suolaan säilöttyinä.. Casa Rinaldia (piti käydä kaapilla tarkistamassa) on ainakin joissain s-kaupoissa ollut..

      Poista
  6. Taas niiin herkullisen näköisiä kuvia, että vievät kielen mennessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyviä raaka-aineita on ilo kuvata..

      Poista
  7. Kauniit kuvat ja kapriskastiketta on ehdottomasti kokeiltava.

    VastaaPoista
  8. Uunijuurekset ovat yksi ehdoton suosikkilisukkeistani. Hyvä idea tämä juuressalaatti. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, varsinkin näin syksyllä juurekset maistuu etityisen hyviltä.

      Poista
  9. Mä olen niin saanut inspiraation tästä! Olen jo monta kertaa tehnyt, mutta paljon simppelimpää versiota. Olen ylittänyt fakkiutuneen porkkana-palsternakka -yhdistelmän ja lisännyt mukana punajuuren ;) Miten siitä voikaan tulla niin hyvää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota! Aina on mukava kuulla jos jostain irtoaa inspistä..

      Poista