Sardiinit kuuluvat kaikille

6/27/2013



A Sardinha é de Todos!

Mainoslause näkyy kaikkialla Lissabonissa kesäkuisten kaupunkijuhlien, Festas de Lisboa aikaan. Grillatun kalan tuoksulta ei kaupungissa voi välttyä ja sardinha assado, hiiligrillissä kypsennetyt sardiinit ovatkin lähes jokaisen ravintolan listalla.

Varsinainen sardiinien syönnin huipentuma on Pyhän Antoniuksen päivän aattona 12.6. jolloin erityisesti Alfaman kaupunginosa täyttyy juhlijoista ja kadut ovat kirjaimellisesti täynnä ihmisiä, savua ja sardiineja.


Tunnelma Alfamassa on karnevaalimaisen riehakas ja iloinen. Vieri vieressä savuavat sardiinigrillit, musiikki pauhaa korviasärkevällä tasolla ja kadunvarret ovat täynnä nopeasti kyhättyjä syöttö- ja juottopisteitä ravintoloiden lisäksi.

Kaduilla tungeksii tuhansittain ihmisiä juomassa halpaa olutta ja syömässä paistettuja sardiineita. Toki muutakin ruokaa on tarjolla, mutta ei ole epäselvää mikä on juhlien ykkösartikkeli.

Pyhän Antoniuksen juhlinta on kaupunkijuhlaa parhaimmillaan. Iloista meininkiä, hyvää ruokaa ja juomaa eikä turhan tarkkaa valvontaa tai aidattuja terasseja hankaloittamassa juhlintaa.. Vai mitä tuumitte noin 12- vuotiaasta pojasta, joka myi perheravintolan kojusta janoisille ohikulkijoille sangriaa eurolla muki.

Ja ne sardiinit, ne olivat herkullisia! 


Lisää matkamuistoja Lissabonista ensi viikolla... 

You Might Also Like

14 kommenttia

  1. Ihania tunnelmakuvia. Ja sardiineja.
    En olekaan Portugalissa käynyt. Enkä syönyt siellä sardiineja.
    Mukavaa kesän jatkoa, nyt täällä kotonakin tarkenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eka kertaa olin Portugalissa minäkin. Menen kyllä uudestaan, ihan vaikka sardiinien takia.. Kiitos samoin, nyt kelpaa kesää viettää!

      Poista
  2. Aah, portugalilaista kesäruokaa. Siellä päin grillaaminen sujuu aivan kuten Suomessa: miesväki grillaa sardiineja grillipihdit toisessa kädessä, kaljapullo toisessa ja naisväki valmistaa keittiössä salaattia ym lisukkeita ja jälkiruokaa. Sardiini maistuu erityisen hyvältä juuri grillistä otettuna ja vastaleivotulla leivällä, kun sardiinin rasva kostuttaa leivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, niin se taitaa mennä..
      Ja kyllä oli sardiini ja leipä hyvä yhdistelmä, oikeassa olet!

      Poista
  3. En malta odottaa lisää matkakuulumisia, oon ite lähdössä Lissaboniin reilu 2 viikon päästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Meikä lähtis heti takaisin jos vaan pystyis..

      Poista
  4. Paistetut ja muillakin tavoin tehdyt sardiinit ovat hyviä;turhan harvoin teen niitä.hieno matkareportti:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin, sinulla on kotietu sardiinien suhteen..

      Poista
  5. Kyllä. Sardiineille aina. ja Portugalille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees! Samoilla linjoilla siis..

      Poista
  6. Ah, sardiinit on ihania. Niillä mekin aloittelimme heti kotiin päästyämme :)
    Ja juuri tuosta kuvaamastasi kaupunkijuhlatunnelmasta pidän niin kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minäkin tykästyin kovin, sekä sardiineihin että kaupunkiin!

      Poista
  7. Tuollahan on vähän niinku silakkamarkkinoilla konsanaan!

    Varmaan mahtavia tuollaiset grillatut sardiinit. Joskus pitää päästä maistaa kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakkamarkkinoilla en olekaan käynyt pitkään aikaan.. Saiskohan sieltä hiiligrillattuja silakoita..
      Sardiinit oli kyllä ihan mahtavia. Suositan!

      Poista