Dukkah mausteseos ja nopea flatbread

7/23/2014


Paahdetuista pähkinöistä, siemenistä ja mausteista syntyy Dukkah. Tästä Lähi-idän mausteseoksesta on erilaisia versioita vaikka kuinka paljon. Tämä on yhdistelmä monista.

Kaikki ainekset voi paahtaa myös kerralla, mutta itse paahdan ne mieluiten erissä, jolloin on helpompi vahtia ettei mikään aineksista pääse palamaan.

Pistaasi- ja saksanpähkinöiden sijaan voi kokeilla myös manteleita ja hasselpähkinöitä.

Dukkah mausteseosta voi sirotella leipien lisäksi salaatteihin ja keittoihin ja sillä voi myös paneroida lihaa, kalaa ja kasviksia ennen paistoa.

25 g pistaasipähkinöitä
25 g saksanpähkinöitä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 tl korianterin siemieniä
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl mustapippureita
suolaa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
hyppyselliset kuivattua timjamia ja minttua

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla kunnes ne saavat hiukan väriä ja alkavat aavistuksen verran tuoksumaan. Siirrä sivuun. Paahda seuraavaksi seesaminsiemeniin hiukan väriä ja siirrä odottamaan. Paahda lopuksi korianteri, juustokumina ja pippurit.

Rouhi ainekset morttelissa tai aja keittiövempeleellä sopivaksi rouheeksi. Sekoita lopuksi joukkoon paprikajauhe ja yrtit. Lisää suolaa maun mukaan. Säilytä maustesoes kannellisessa astiassa.


Nopeat lituskaleivät pannulla tai grillissä

Nopea kesäleipä ilman nostatusta ja pitkiä odotusaikoja syntyy neljästä aineksesta. Tarvitset vain vettä, jauhoja, oliiviöljyä, suolaa ja parikymmentä minuuttia aikaa.

2 - 4 leipää

125 g vehnäjauhoja
50 g vettä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Sekoita jauhojen sekaan ensin öljy ja sitten vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna levätä 10 – 15 minuuttia.

Jaa taikina 2 - 4 osaan ja taputtele tai kaulitse ohuita, parin millin paksuisia ympyröitä.

Paista leivät kypsiksi kovalla lämmöllä joko pannulla tai grillissä. Kypsän leivän voi halutessaan voidella oliiviöljyllä. Tarjoa heti kuumina dukkah mausteen ja muiden lisukkeiden kera.


Nannan blogissa oli pari päivää sitten hyvin samanoloinen leipäresepti vehnätortillojen nimellä. Reseptin voi tarkistaa tästä.



You Might Also Like

12 kommenttia

  1. Käytitkö suolattuja vai vihreitä, suolaamattomia pistaaseja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorittuja,suolaamattomia. Tuolta ostin: http://fitnessfirst.fi/pistaasipahkina-200g-kuorittu.html

      Poista
    2. Ostan noista suolaamattomia myös hallista. Ainakin Kuopion kauppahallin maustekaupasta ja Hakaniemen hallista on tarttunut pussi mukaan. Dukkah on vaan niin hyvää. Pistaasiversio on minusta parasta.

      Poista
    3. Joo.. Meillä Jyväskylässä ei edelleenkään ole sitä kauppahallia, mutta saahan noita onneksi aika hyvin muualtakin. Hyvää on :)

      Poista
    4. Kiitti linkistä, näyttää olevan paikallinen firma. Löysin (järjettömän kalliita) Urtekramin vihreitä pistaaseja talvella Kuokkalan ostarin K-kaupasta, en tiedä, vieläkö siellä on niitä.

      Poista
    5. Joo, niin on. On tilattu sieltä oikeastaan kaikki pähkinätuotteet viime aikoina. Ja kaikkea muutakin. Toimii hyvin ja nopeasti. Menköön nyt tällainen ilmainen mainos paikalliselle toimijalle :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Jep. Siellä sinun kotikulmilla tuosta löytyy varmasti monia versioita!

      Poista
  3. Rakkailla lapsilla on omat nimensä eri paikoissa. Sen vaan sanon, että vesi, jauhot ja paitaminen, siitä syntyy herkkua!

    VastaaPoista
  4. Dukkah kuullostaa herkulliselta, pitääkin joskus kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Sopii moneen käyttöön.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.