Farinata | Vege!- kirjan opein

3/22/2015


Farinata on herkullinen kikhernejauhoista tehty ohut leipä. Ranskassa samankaltainen leipä tunnetaan nimellä Socca. Maukas ja vähän erilainen leipänen, joka maistuu sellaisenaan tai suolaisten juustojen, aurinkokuivattujen tomaattien ja oliivien kera.


Resepti on pienennetty suoraan Vege! - kirjasta. Salvian sijaan käytin rosmariinia

125 g kikhernejauhoja
½ dl oliiviöljyä
375 g vettä
¼ tl suolaa (tai vähän enemmän)
ripaus kuivattua timjamia
pinnalle tuoretta salviaa (rosmariinia)
ripaus mustapippuria

Sekoita jauhot, öljy ja vesi tasaiseksi taikinaksi ja anna levätä 4 – 5 tuntia. Poista pinnalle noussut vaahto.

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä (max. 20 * 30 cm). Lisää taikinaan suola ja timjami. Kaada seos vuokaan (enintään 1 ½ cm kerros) ja ripottele pinnalle rosmariinin neulaset tai salviaa.

Paista 225 asteessa 15 – 20 minuuttia tai kunnes farinata on kypsää. Rouhi kypsän leivän päälle mustapippuria. Leikkaa paloiksi ja nauti!

 
Alex Niemisen ja Riikka Sukulan yhteistyönä syntynyt Vege!- kirja on yli 300- sivuinen järkäle täynnä kotikeittiöihin hyvin sopivia kasvisreseptejä.

Värikäs ja inspiroiva kirja sopii mainiosti myös meille sekasyöjille, jotka haluavat lisätä kasvisten käyttöä tai kaipaavat uusia lisukkeita liha- ja kalaruokien seuraksi.

Kirjassa on paljon nopeita, alle puolessa tunnissa valmistuvia ruokia kuten salaatteja, pastoja ja keittoja, jotka sopivat erityisen hyvin arkipäiviin.

Pidempään vieviä ruokalajeja, kuten pizzoja ja kasvislasagneja on useita versioita. Herkullisilta kuulostavat ja näyttävät esimerkiksi Paimenen piiraasta muokattu Gardener´s Pie sienillä ja maa-artisokalla, klassikko Parmigiana alla Melanzane sekä kukkakaalinlehtikääryleet.

Kukkakaalinlehtien lisäksi kirjasta löytyy muitakin niksejä raaka-aineiden monipuolisempaan käyttöön. Porkkanannaateista pyöräytettyä pestoa pitää kokeilla heti kun uuden sadon porkkanoita taas saa.

Kirjan reseptit ovat pääosin Välimeren ja Itämeren väliltä, mutta löytyy kirjasta myös hyvä kattaus Lähi-idän mezejä ja hienoja, eksoottisempia ohjeita intialaisesta keittiöstä.

Eikä jälkiruokiakaan ole unohdettu, kokeiluun menee ainakin Piemonten hasselpähkinäkakku.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan kirjaan.

Vege! - Tuoreita makuja kotikeittiöstä kirja on saatu kustantajalta. Kiitos!



You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.