Iberico porsaanposket viinissä

3/26/2015


Espanjalaiset ovat ylpeitä mustista porsaistaan ja syystäkin, Iberico porsaan hienosti marmoroituneet poskilihat ovat mureita ja erityisen maukkaita. Pitkään haudutettuna niistä saa suussasulavaa herkkua, joka ei varmasti jätä ketään liharuoista pitävää kylmäksi.

Olen kerran tai kaksi syönyt poskista tehtyä ruokaa, mutta nyt valmistin niitä ensimmäistä kertaa itse. Aina kun valmistan jostain minulle uudesta raaka-aineesta ruokaa, pyrin pitämään reseptin mahdollisimman konstailemattomana ja simppelinä, jossa raaka-aine on pääosassa.

Seuraavalla kerralla voi sitten jo miettiä rohkeampaa maustamista, tai jotain muuta vinkeää, mutta nyt mennään perusasioiden parissa; porsaanposkia viinissä haudutettuna.

3 annosta

6 kpl iberico possun poskia (Familia)
voita ja oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

1 sipuli
1 varsisellerin varsi
1 porkkana
3 valkosipulin kynttä

1 oksa rosmariinia
2 - 3 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
5 cm pätkä kanelitankoa
n. 10 mustapippuria
1 tl savustettua paprikajauhetta (sweet)
1 rkl tummaa sokeria

1,5 dl punaviiniä
n. 2,5 dl liha- tai kanalientä

Siisti poskista kalvot ja enimmät näkyvät rasvat pois. Kuivaa lihat hyvin talouspaperilla.
Kuumenna padassa nokare voita ja oliiviöljyä kunnolla kuumaksi. Ruskista possunposkiin kaunis väri, tarvittaessa kahdessa erässä, ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Nosta lihat sivuun ja laita pannulle pilkotut kasvikset. Paista edelleen kuumalla pannulla niin että kasvikset hiukan paahtuvat. Alenna lämpöä ja lisää mausteet. Pyörittele aineksia pannulla kunnes mausteiden aromit alkavat heräillä.

Kaada viini pannulle ja anna kiehua osittain kasaan. Raaputa lastalla padan pohjalta kaikki karamellisoituneet makuaineet irti niin että ne sulavat viiniin. Lisää lihat takaisin pataan ja kaada lientä niin että ainekset lähes peittyvät.

Laita kansi päälle ja hauduta 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Liha saa hautua niin pehmeäksi, että se lohkeaa helposti paloiksi.

Nosta lihat varovasti pois padasta ja kääri ne folioon. Siivilöi paistonesteet kattilaan ja keitä lientä kasaan. Tarkista keittämisen aikana makua säännöllisesti kunnes liemen maut ovat tiivistyneet omaan makuun sopivaksi. Lisää tarvittaessa suolaa.

Liemen voi myös suurustaa jos haluat tarjota posket paksumman kastikkeen kera.
Nosta lihat takaisin liemen sekaan ja kuumenna varovasti uudelleen, jos lihat ovat ehtineet jäähtyä.

Tarjosin lihat fregola sardan, gremolatan ja rouhitun chorizon kera.

Rouhittu chorizo

n. 5 cm pätkä chorizoa (kestomakkaraa)

Poista makkarasta kuori ja pilko se pieniksi, alle puolen sentin kokoisiksi kuutioiksi. Paista makkarakuutioita pannulla, miedolla keskilämmöllä noin 10 – 15 minuuttia kunnes ne ovat tummuneita ja rapsakoita. Pieni hiiltyminen tuo makua, mutta älä kuitenkaan päästä makkaroita palamaan kokonaan.

Kaada chorizot talouspaperin päälle ja imeytä rasvat hyvin pois. Anna jäähtyä hetki ja rouhi chorizot morttelissa karkeaksi rouheeksi. Säilytä jääkaapissa.

Fregola Sarda pasta

Keitä pasta napakan kypsäksi suolatussa, väljässa vedessä. Valuta pasta, lisää tilkka oliiviöljyä ja sekoita.

Gremolata

Survo valkosipulia, lehtipersiljaa ja sitruunankuorta morttelissa. Notkista halutessasi oliiviöljyllä ja sitruunamehulla.


Iberico possunposket tarjosi Familia. Kiitos!


Iberico porsaan poskia on hauduteltu kevättalven aikana muuallakin. Campasimpukkahaudutti poskilihoja portviinissä ja Andalusian auringossa blogissa poskille makua antoi sherry. Kannattaa katsoa!


You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.