Tabasco tasting!

6/08/2017


Kaupallinen yhteistyö: Tabasco


Ruokabloggauksen yksi hauskimpia puolia on että saattaa löytää itsensä tilanteista joita ei ole tullut edes ajatelleeksi. Kuten nyt, Tabasco tasting! Eipä ollut käynyt mielessä että sellaisiakin järjestetään, mutta niin vain seisoskelin pöydän ääressä Jotain maukasta- blogin Marin ja Haarukkavatkain- blogin Minnan kanssa maistelemassa Tabascokastikkeita ja muita herkkuja.


Sain kutsun tulla tutustumaan Tabascon tuotteisiin ja yrityksen tarinaan sekä syömään Richard McCormickin kehittämän ja valmistaman rennon Tabasco- illallisen, jonka inspiraationa toimi New Orleans ja Louisiana, jossa sijaitsee myös Avery Island, Tabascon koti.

Lähes 150 vuotta sitten perustetun yrityksen tarinaa meille avasi Tabasco- lähettiläs Richard, joka kertoi käynnistään Tabascon tiluksilla Avery Islandilla. Siellä olisin halunnut olla mukana!

Oli kiehtovaa kuulla kuinka intohimolla Tabasco- perhe suhtautuu työhönsä. McIlhennyn perheenjäsenet osallistuvat edelleen yrityksen toimintaan ja heidän tulee hallita Tabascokastikkeiden valmistuksen lisäksi muutkin yrityksen toimintaan liittyvät työvaiheet. Minulla on Tabascoa ollut kaapissa jo ennen tätäkin tilaisuutta, mutta usein isot ja maailmanlaajuisesti tuotteitaan myyvät yritykset jäävät etäisiksi tutuista tuotteista huolimatta. Nyt Tabasco tuntuu kotoisammalta.

Tabascon tarina sai alkunsa 1868, kun Edmund McIlhenny istutti Avery Islandille capsicum frutescens- chilejä ja loi kastikkeen, joka edelleen tunnetaan nimellä Tabasco brand Pepper Sauce. Nykyään suuren menekin myötä Tabascon chilit kasvatetaan sopimustiloilla eri puolilla maailmaa. Kastikkeen resepti ja valmistusprosessi ovat kuitenkin pysyneet käytännössä samoina. Vain chilejä, Avery Islandin suolaa ja viinietikkaa. 

Kypsät chilit poimitaan edelleen käsin ja tasalaatuisuuden varmistamiseksi poimijat käyttävät apuna punaista Le Petit Baton Rouge- tikkua, joka on täsmälleen kypsän chilin värinen. Chilit murskataan poimintapäivänä ja suljetaan suolakuorella tiivistettyyn tammitynnyriin kypsymään kolmeksi vuodeksi. Täysin kypsyneeseen ja McIlhennyn perheenjäsenen tarkastamaan ja hyväksymään chilimurskaan lisätään tislattua viinietikkaa. Neljän viikon ajan seosta hämmennetään useita kertoja, jonka jälkeen seoksesta suodatetaan pois chilin kuoret, hedelmäliha ja siemenet ennen pullotusta. Tarkkaa työtä siis!

Ja sitten päästiin maistelemaan!

Illan emäntä Ida, Arvid Nordquistilta oli järjestänyt Tabascopullot riviin yhdessä pienten makupalojen kanssa. Ensimmäisenä maistelussa oli sitruksen raikas ja miedoin Tabasco Green Pepper Sauce. Vihreistä jalopenoista valmistetun kastikkeen makuparina oli guacamolea, vihreällä Tabascolla maustettuna.

Toisena parina oli savuinen ja hedelmäinen Chipotle Pepper Sauce ja samalla kastikkeella maustettua majoneesia nachon kanssa. Maistui tuliselta grillikesältä.

Kolmantena oli vuorossa tiukka ja polttava, perinteinen punainen Tabasco Pepper Sauce, joka nosti tulisuuden eri tasolle aiempiin verrattuna. Seuraksi kulautettiin tilkka Bloody Marya. Kuinkas muuten!

Viimeisenä maisteltiin hedelmäinen ja tulisin Tabasco Habanero Sauce, jonka kanssa oli  samalla Tabascolla maustettua mutakakkua. Tulista, suklaista ja herkullista.

Ja jos suussa ei vielä poltellut tarpeeksi, niin seuraavana oli vuorossa chilimäskit. Vuoden kypsynyt chilimäski poltteli nopeasti, kun taas kolme vuotta tammitynnyrissä kypsyneen mäskin polte tuli hiukan salakavalasti ja viipyillen, mutta nostatti punaa kasvoille ja hikeä pintaan. Hot stuff!



Illan varsinaiset ruokailut alkoivat Louisiana Cobb- salaatilla. Sen jälkeen herkullinen katkarapu Po-Boy leipä, jonka reseptiä kokeilen omassa keittiössäni ensi viikolla. Resepti tulee blogiin, joten kaikki halukkaat pääsevät testaaman Richardin version Louisianan klassikkoleivästä. Rennon illallisen päätti Lady Habanero- maissikakku ja Habanero Tabascolla maustettu suklaakastike. Ei jäänyt nälkä!

Richardin Cobb- salaatin reseptin löytää lähiaikoina Jotain maukasta- Marin testaamana ja reilun viikon päästä maissikakun reseptin jakaa Minna Haarukkavatkain- blogista.


Kiitos hauskasta ja maukkaasta illasta Richard, Ida ja Tabasco.






You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Olipa hauska tapahtuma:) Suosikkini on tuo Chipotle-Tabasco,jota nytkin löytyy kaapistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli! Hauska ja aika tulinen tapahtuma :) Chipotle oli kyllä hyvää! En ollut sitä ennen maistanut.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.