Kasviscurry Chana Dal | Chana Dal
2/26/2016
Viikonlopuksi
runsaan mausteista ja täyteläistä kasviscurrya halkaistuista
kikherneistä, eli chana dal. Etnisistä ruokakaupoista chana dalia
löytyy hyvin, mutta perusmarkettien hyllyillä en ole niitä vielä
nähnyt. Reseptiin voi käyttää myös linssejä kunhan säätää
keittoajan ja nesteen määrän sopivaksi.
Tämä on voimakkaan
makuinen ruoka ja erityisesti jeeraa on runsaasti. Säädä määriä
oman maun mukaan. Valmiiseen ruokaan voi aivan hyvin sekoittaa
muutaman ripauksen lisää mausteita ja antaa vetäytyä hetken ennen
tarjoamista. Näin ei liika mausteisuus pääse yllättämään.
Curry viimeistellään
kuumalla mausteöljyllä (tarka) joka sekoitetaan valmiiseen ruokaan
juuri ennen tarjoamista.
Tämä resepti on
muokattu Meera Sodhan Made in India kirjasta joka on yksi kaikkien
aikojen parhaista intialaisista keittokirjoista joita olen lukenut.
Suosittelen kirjaa lämpimästi.
2 isoa annosta
200 g halkaistuja
kikherneitä (chana dal)
1 sipuli
n. ½ rkl
juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 valkosipulin
kynttä ohuina siivuina
½ tl garam masala
jauhetta
¼ tl chilijauhetta
½ tl suolaa
2 rkl mietoa
kasvisöljyä
mausteöljy
2 rkl öljyä
¼ tl sinapin
siemeniä (ruskeita)
1 pullea
valkosipulinkynsi ohuina siivuina
1 punainen chili
viipaleina
Huuhtele chana dal
hyvin muutamaan kertaan. Jos on aikaa, voit liottaa halkaistuja
kikherneitä ennen kypsennystä tunnin tai pari, jolloin keittoaika
lyhenee. Laita chana dal kattilaan ja lisää noin 6 dl kylmää
vettä. Anna kiehua hiljalleen kunnes kikherneet ovat kypsiä, noin
35– 40 minuuttia. Poista keittämisen aikana pinnalle noussut
kuoha. Lisää tarvittaessa vettä pienissä erissä.
Leikkaa sipuli
ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna pannulla öljy ja lisää jeeran
siemenet. Kun mausteen aromit alkavat nousta pannulta, lisää sipuli
ja anna karamellisoitua noin 15 minuuttia. Lisää valkosipulit ja
kypsennä vielä muutama minuutti niin että valkosipulit pehmenevät.
Kun chana dal on
kypsää, lisää joukkoon paistetut sipulit ja mausta garam
masalalla, chilijauheella ja suolalla. Lisää tarvittaessa vettä
jos koostumus on liian paksua. Sekoita hyvin ja jätä kannen alle
vetäytymään mausteöljyn valmistuksen ajaksi.
Kuumenna öljy
pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun siemenet alkavat ritistä
lisää valkosipuli ja chili. Paista sen aikaa että valkosipulit
ruskistuvat aavistuksen. Älä päästä palamaan. Sekoita mausteöljy
chana dalin sekaan ja tarkista maku.
Tarjoa riisin ja
intialaisen leivän kera.
In English
serves 2
200g chana dal
1 onion, thinly
sliced
½ tbsp cumin seeds
2 garlic cloves
½ tsp garam masala
¼ tsp chilli powder
½ tsp salt
2 tbsp rapeseed oil
for the garlic and
chili oil (tarka)
2 tbsp rapeseed oil
¼ tsp mustard seeds
1 big garlic clove,
thinly sliced
1 fresh red chili,
sliced
Rinse the dal until
the water runs clean. Put in a pan and add about 6 dl water. Bring to
the boil and simmer 35 – 40 minutes until cooked.
Add oil to the pan
and heat over medium heat. Add cumin seeds and the onion. Sauté
until soft and caramelized, about 15 minutes. Add the garlic and fry for a couple of minutes. Add onion mixture to the dal and season
with garam masala, chili powder and salt. Add water if needed.
For the tarka.
Add 2 tablespoons
oil and the mustard seeds to the pan. When they pop, add the garlic
and the red chillies. Cook until the garlic turns to golden brown and
drizzle over the dal. Stir through and serve with rice and bread.
4 kommenttia
Ihanan lämmittävä ruoka.Minulla onkin chana dalia kaapissa....
VastaaPoistaSittenhän voit vaikka kokeilla reseptiä :)
PoistaNyt on kyllä sen kuuloinen resepti, että pakko olla hyvää! Mielestäni intialaisessa ruuassa kuuluukin olla melko voimakkaat maut :)
VastaaPoistaOon tehnyt tuota jo aika monta kertaa, joten voin sanoa että ainakin minusta se on hyvää :) Ja voimakkaan makuista :)
PoistaHuomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.