Vaniljainen kuusenkerkkäsiirappi

6/12/2012



Lähiruokaa suoraan metsästä. Kuusenkerkkiä on nyt oksat täynnä, joten vielä ehtii tekemään omaa siirappia. Ihan hetkessä tämä ei valmistu, mutta on varmasti vaivan arvoista.

2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
1 kg luomusokeria
½ vaniljatanko

keittoaika noin 2 + 3 tuntia

Laita kerkät likoamaan noin kahteen litraan vettä. Anna liota yön yli tai noin 6 - 8 tuntia. Keitä kuusenkerkkiä hiljalleen liotusvedessä noin kaksi tuntia. Siivilöi kerkät pois ja lisää veteen sokeri. (siivilöin kerkät suodatinkankaan läpi ja puristin niistä vielä loput nesteet ja maut kattilaan mukaan)

Keitä sokerilientä hiljalleen noin tunnin verran ja lisää sitten halkaistu vaniljatanko ja siemenet. Sekoittele aina välillä. Keitä vielä yhdestä kahteen tuntia tai kunnes siirapin koostumus on sopivaa. Poista lopuksi vaniljatanko ja kaada siirappi puhtaisiin astioihin ja anna jäähtyä. En mitannut tarkasti paljonko valmista siirappia tuli, mutta arviolta 7 - 8 dl, alle litra kuitenkin...

Vinkkinä ribsien yms. liharuokien ystäville, tällä voi korvata marinadeissa ja grillauskastikkeissa hunajan, sokerin ja siirapin... 


You Might Also Like

14 kommenttia

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Näitä limenvihreitä kavereita onkin tullut jo kerättyä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä kuusenkerkkäsiirappia on hyvä ihmisellä aina olla varastossa. Hienon värin sait siirappiin! Itselläni on tullut jostain syystä hailakampaa.

    Vaniljaa en ole kuusenkerkkäsiirappiin koskaan hoksannut laittaa. Voisikin kokeilla seuraavalla keittokerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että siitä vaniljasta tuli tumma ja punertavaa sävyä. Hailakampaa väriä on meilläkin ollut aiemmin..

      Poista
  3. Ihana ohje, kiitos! Pakko päästä illemmalla kerkänkeruureissulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa kerkänkeruuta.. Hyötyliikuntaa ja lähiruokaa samassa paketissa!

      Poista
  4. Kuusenkerkkäsiirappia on nyt viime aikoina esiintynyt niin usein siellä sun täällä,että olen hurjan kateellinen! Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  5. Meillä olisi kerkkiä vaikka myymään alkaisi, mutta jostain syystä en ole käyttänyt edellisiäkään, sain jostain purnukan... Ei se kyllä ollut noin kauniin tummaa väriltään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menisköhän ne kerkät hyvin torilla kaupaksi? Meillä on nyt aloitettu päivät maustamattomalla jogurtilla ja kerkkäsiirapilla..

      Poista
  6. Voi että miten ihanaa, en ole koskaan kuullutkaan, saati maistanut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on näitä Suomen alkukesän herkkuja..

      Poista
  7. Vanilija kuusenkerkkäsiirapissa onkin uusi tuttavuus, ehkä ensivuonna kokeilen, tänä vuonna ehdin jo tehdä satsin. Kuulin, että joissakin perheissä käytetään yskänlääkkeenä. Meillä menee makeutuksena puuroon ja jugurttiin, uskomme sen ehkäisevän kaikkia vaivoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emmo! Mukava kun jätit kommentin. Ensimmäistä kertaa laitoin vaniljaa minäkin. Limen mehulla olen maustanut joskus myös valmiiksi keitettyä siirappia.
      Olen kuullut myös tuosta yskänlääke asiasta. En tiedä tarkemmin, mutta voi hyvin pitää paikkansa..

      Poista
  8. Meillä säädettiin hapokkuutta sitruunalla. Tehtiin useampia satseja ja mietittiin paljon tuota väriä. Kerran saatiin jopa vaalean vihreää lientä. Ruskeutta tuli sokerin paahtamisesta ja epäpuhtauksista (tummempi satsi oli vähän kitkerämpää), mutta lähellekään noin tummaksi ei siirappi tullut. Johtuu varmasti vaniljasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jätitte kommentin! Varmaan se on tuo vanilja, joka toi väriä.. En osaa sanoa kun tämä oli eka satsi tätä versiota.. Pitää ensi keväänä taas keitellä niin näkee..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.