Kikherneita ja riisiä | Rice with Chana Dal
6/27/2016
Jos juhannuksena
tuli vedettyä grillin ääressä makkaraöverit niin palautumisen
voi aloittaa mausteisella kasvisruualla jossa on herkullisen maun
lisäksi reilusti kasviproteiinia.
Erilaisia linssejä
ja riisiä yhdistelemällä saa helposti täysipainoisen aterian jota
voi maustaa mielensä mukaan suuntaan tai toiseen. Tässä versiossa
on Intian ja Lähi-Idän tunnusomaisia lämmittäviä mausteita ja
kurkumaa joka värjää koko ruuan pirteän
keltaiseksi.
Käytin kuivattuja,
halkaistuja kikherneitä (chana dal) joita löytyy hyvin etnisistä
ruokakaupoista, mutta kaikki perusmarkettien kuivatut linssit käyvät
yhtä lailla. Halkaistuja kikherneitä ei ole välttämätöntä liottaa, mutta
se nopeutaa kypsennystä joten ennakointi kannattaa. Linssien tavoin
chana dal on syytä huuhdella hyvin ennen keittämistä.
2 annosta
1 dl halkaistuja,
kuivattuja kikherneitä (chana dal)
1,5 dl basmatiriisiä
1 iso kevätsipuli
varsineen
1 valkosipulinkynsi
¼ tl jeeran
siemeniä
¼ tl jauhettua
kurkumaa
¼ tl jauhettua
kanelia
¼ tl jauhettua
korianteria
pieni ripaus
mustapippuria
pätkä tuoretta
chiliä
suolaa
Huuhtele chana dal
hyvin ja keitä napakan kypsäksi. Jätä odottamaan. Jos
kaytät linssejä joissa on sama kypsymisaika kuin riisissä, voi ne
keittää saman aikaisesti.
Hienonna sipuli ja
valkosipuli. Säästä osa varsista viimeistelyyn. Kaada
paistokasarin pohja peittoon oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle
ja lisää sipuli. Kuullota pari minuuttia ja lisää chili,
valkosipuli ja jeeran siemenet. Jatka kypsennystä 3 - 4 minuuttia ja
lisää suolaa, loput mausteet sekä riisi. Sekoita ainekset hyvin ja
anna mausteiden lämmetä.
Alenna lämpöä
minimiin ja lisää kuumaa vettä noin 3 desiä tai riisipakkauksen
ohjeen mukaan. Peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen 8 - 10
minuuttia kunnes neste on imeytynyt ja riisi kypsää. Kypsennysaika
kannattaa tarkistaa riisipaketista.
Lisää lopuksi
kikherneet, loput sipulinvarret ja tuoreita yrttejä maun mukaan.
Sekoita ja tarkista maku. Anna makujen tasaantua hetki ennen
tarjoamista.
In English
2 portions
1 dl chana dal,
rinsed
1,5 dl basmati rice
1 large scallion,
chopped
1 garlic clove,
minced
¼ tsp cumin seeds
¼ tsp ground
turmeric
¼ tsp ground
cinnamon
¼ tsp ground
coriander
a small pinch of
cracked black pepper
¼ fresh red chili,
chopped
salt
Boil chana dal
(split chickpeas) until soft, but not mushy. Set aside to wait. Pour
a tablespoon of olive oil in a saute pan. Heat over a medium heat.
Add onion (save the green parts for later) and cook for two minutes.
Add cumin seeds, garlic and chili. Cook for 3 – 4 minutes and throw
in rest of the spices. Cook until fragnant. Add rice and mix well.
Add about 300ml hot
water and lower the heat to minimum. Cover and simmer for 8 – 10
minutes or until the rice is cooked and water is soaked. Add
chickpeas, rest of the onion and mix together. Check the seasoning
before serving.
0 kommenttia
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.