Kikherneita ja riisiä | Rice with Chana Dal

6/27/2016


Jos juhannuksena tuli vedettyä grillin ääressä makkaraöverit niin palautumisen voi aloittaa mausteisella kasvisruualla jossa on herkullisen maun lisäksi reilusti kasviproteiinia.

Erilaisia linssejä ja riisiä yhdistelemällä saa helposti täysipainoisen aterian jota voi maustaa mielensä mukaan suuntaan tai toiseen. Tässä versiossa on Intian ja Lähi-Idän tunnusomaisia lämmittäviä mausteita ja kurkumaa joka värjää koko ruuan pirteän keltaiseksi.

Käytin kuivattuja, halkaistuja kikherneitä (chana dal) joita löytyy hyvin etnisistä ruokakaupoista, mutta kaikki perusmarkettien kuivatut linssit käyvät yhtä lailla. Halkaistuja kikherneitä ei ole välttämätöntä liottaa, mutta se nopeutaa kypsennystä joten ennakointi kannattaa. Linssien tavoin chana dal on syytä huuhdella hyvin ennen keittämistä.

2 annosta

1 dl halkaistuja, kuivattuja kikherneitä (chana dal)
1,5 dl basmatiriisiä
1 iso kevätsipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
¼ tl jeeran siemeniä
¼ tl jauhettua kurkumaa
¼ tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua korianteria
pieni ripaus mustapippuria
pätkä tuoretta chiliä
suolaa

Huuhtele chana dal hyvin ja keitä napakan kypsäksi. Jätä odottamaan. Jos kaytät linssejä joissa on sama kypsymisaika kuin riisissä, voi ne keittää saman aikaisesti.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Säästä osa varsista viimeistelyyn. Kaada paistokasarin pohja peittoon oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja lisää sipuli. Kuullota pari minuuttia ja lisää chili, valkosipuli ja jeeran siemenet. Jatka kypsennystä 3 - 4 minuuttia ja lisää suolaa, loput mausteet sekä riisi. Sekoita ainekset hyvin ja anna mausteiden lämmetä.

Alenna lämpöä minimiin ja lisää kuumaa vettä noin 3 desiä tai riisipakkauksen ohjeen mukaan. Peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen 8 - 10 minuuttia kunnes neste on imeytynyt ja riisi kypsää. Kypsennysaika kannattaa tarkistaa riisipaketista.

Lisää lopuksi kikherneet, loput sipulinvarret ja tuoreita yrttejä maun mukaan. Sekoita ja tarkista maku. Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoamista.


In English

2 portions

1 dl chana dal, rinsed
1,5 dl basmati rice
1 large scallion, chopped
1 garlic clove, minced
¼ tsp cumin seeds
¼ tsp ground turmeric
¼ tsp ground cinnamon
¼ tsp ground coriander
a small pinch of cracked black pepper
¼ fresh red chili, chopped
salt

Boil chana dal (split chickpeas) until soft, but not mushy. Set aside to wait. Pour a tablespoon of olive oil in a saute pan. Heat over a medium heat. Add onion (save the green parts for later) and cook for two minutes. Add cumin seeds, garlic and chili. Cook for 3 – 4 minutes and throw in rest of the spices. Cook until fragnant. Add rice and mix well.

Add about 300ml hot water and lower the heat to minimum. Cover and simmer for 8 – 10 minutes or until the rice is cooked and water is soaked. Add chickpeas, rest of the onion and mix together. Check the seasoning before serving.
You Might Also Like

0 kommenttia