Ranskalainen anjovis – sipulipiiras | Pissaladiere

6/16/2016


Pissaladiere on hassun niminen ranskalainen klassikko, joka yhdistää hienolla tavalla suolaiset oliivit ja sardellit sekä makeaksi karamellisoidut sipulit.

Käytin pohjana valmista voitaikinaa joka rapeaksi paistuneena oli kelpo valinta ja mukavaa vaihtelua pizza- tai piirakkataikinoille, joita olen aiemmin käyttänyt. Kannattaa kokeilla vaikka seuraavalle piknikille evääksi. Säväyttää varmasti!

12*35cm vuoka tai vastaava koko

300g voitaikinaa (sulatettuna)
n. 500g sipuleita, ohuina viipaleina
3 valkosipulinkynttä
1 rkl timjamin lehtiä
1 iso laakerinlehti
½ tl sokeria
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

8 - 10 mustaa oliivia
8 - 10 sardellifileetä


Kaada ison paistinpannun pohja peittoon oliiviöljyä. Kuumenna keskilämmölle ja kuullota sipuleita kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää hienonnetut valkosipulit, yrtit ja sokeri. Mausta suolalla ja pippurilla. Alenna hiukan lämpöä ja anna sipuleiden karamellisoitua ja kypsyä rauhassa noin 30 - 35 minuuttia. Sekoita muutaman minuutin välein.

Kaulitse voitaikinalevyjä hiukan ohuemmiksi ja painele taikina kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan sipulien kypsymistä.

Kun sipulit alkavat olla kypsiä, kuumenna uuni 225 asteeseen. Ota piirasvuoka jääkaapista ja täytä pohja tasaisesti sipuliseoksella. Poista laakerinlehti. Lisää pinnalle sardellit ja oliivit. Paista uunin alatasolla noin 25 - 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

Ripottele pinnalle hiukan tuoretta timjamia ja mustapippuria ennen tarjoamista.


In English

12*35cm size tart pan
 
300g puff pastry
500g onions, peeled and thinly sliced
3 garlic cloves, minced
1 tbsp thyme leaves
1 bay leaf
½ tsp sugar
salt and pepper to taste
evoo

8 – 10 black olives, pitted
8 – 10 flat fillets of anchovies

Heat a good glug of oil in a large frying pan, throw in the onions and fry gently for about 10 minutes until softened but not browned, stirring from time to time. Add garlic, sugar and bay leaf. Sprinkle in the thyme and some salt and pepper. Cook gently for 30 - 35 minutes until the onions are meltingly soft, stirring occasionally.

While the onions are cooking roll out the puff pastry to fit an 12*35cm tart pan. Gently place the pastry into the bottom and up the sides of the tart pan. Cover and refridgerate.

Preheat the oven to 225C. Spread the softened onions, olives and anchovies over the pastry. Bake for 25 - 30 minutes at 225C until the pastry is risen and deep gold. Serve warm, cold or reheated, cut into squares.




You Might Also Like

10 kommenttia

  1. Nam, pissaladière on ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :) Siinä on makuyhdistelmät jotenkin täydellisiä!

      Poista
  2. Aijai... Tuo on piirakka todellisille kulinaristeille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onhan se tosi hyvää, ja rapea voitaikina toi pohjaan vaihtelua!

      Poista
  3. Taannoinen Nizzan-matka palautui mieliin tällä jutulla. Sitä tuli nautittua katukuppilassa uunituoreena, ja ihanan suolaisena se virkisti hurjana hellepäivänä kivasti. Kiitos ohjeesta ja kauniista kuvasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole vielä päässyt Ranskaan asti ihan alkuperäistä maistamaan... Täällä on nyt pientä kateutta havaittavissa Nizzan matkailusta :) Kiitos kommentista!

      Poista
  4. Herkullisen näköistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvin myös maistui... ainakin mulle :)

      Poista
  5. Oih...Nizzan reissut tulevat mieleen tästä reseptistä! Siellä söin pissaladieria harva se päivä. Sardellien ja sipulin yhdistelmä on koukuttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja mun pitää päästä Nizzaan alkuperäisen äärelle :)

      Poista