Mausteinen kikhernecurry | Chana Dal

4/10/2017


Tipunkeltaiset, halkaistut kikherneet lämmittävien mausteiden kanssa sopivat hyvin pääsiäisviikon ruoaksi ja piristämään mieltä kolean sään ja harmaan katupölyn keskellä. Kikhernecurry on täyttävää ja ravitsevaa, lämmittävää ja lempeän tulista. Juuri sitä mitä mieli ja vatsa kaipaavat kevättä odotellessa...

Reseptissä olevaa kuivattua mangojauhetta (amchur) ei löydy ihan joka kaupasta, mutta sen voi jättää pois tai korvata lisäämällä ruokaan lopuksi hiukan sitruunamehua.

Halkaistuja, kuorituttuja kikherneitä löytyy ainakin etnisistä ruokakaupoista nimellä Chana Dal. Liotus lyhentää kikherneiden keittoaikaa, joten tarkkaile kypsyyttä keittämisen aikana.

3 - 4 annosta

2 dl halkaistuja, kuivia kikherneitä (chana dal)
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl inkivääriä hienonnettuna
1 punainen chili silputtuna

1 tl jeeran siemeniä
½ tl jauhettua korianteria
½ tl garam masalaa
½ tl kuivattua mangojauhetta
¼ tl jauhettua chiliä
¼ tl jauhettua kurkumaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

2 tomaattia kuutioina
200g tomaattimurskaa
suolaa
1 tl sarviapilan lehtiä

Liota kikherneitä sen verran kun aikaa on. Huuhtele, valuta ja keitä kypsäksi. Keitinveteen voi lisätä ripauksen kurkumaa. Kikherneiden kypsyessä ehtii valmistamaan kastikkeen.

Kaada pannun pohja peittoon öljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää jeeran siemenet ja kuullota sen aikaa että aromit alkavat nousta pannulta. Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuullota sekoitellen viitisen minuuttia ja lisää mausteet. Kuullota toiset viisi minuuttia sekoitellen.

Lisää kuutioidut tomaatit ja tomaattimurska. Mausta suolalla. Sekoita ja anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita kypsät kikherneet kastikkeen sekaan ja anna hautua vielä muutama minuutti.

Tarkista maku ja erityisesti suolan määrä. Viimeistele sarviapilan lehdillä ja ripauksella garam masalaa. Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoamista. Riisin ja naanleivän lisäksi erilaiset intialaiset pikkelssit sopivat hyvin kikhernemuhennoksen seuraksi.

 
In English

3 – 4 portions

2 dl split chickpeas (chana dal)
1 onion, chopped
2 garlic cloves, minced
1 tbsp ginger, grated
1 red chili, minced

1 tsp cumin seeds
½ tsp ground coriander
½ tsp garam masala
½ tsp dry mango powder
¼ tsp chili powder
¼ tsp ground turmeric
¼ tsp crushed black pepper

2 tomatoes, chopped
200g can finely crushed tomatoes
salt to taste
1 tsp fenugreek leaves

Soak the chickpeas for an hour or more. Rinse and drain. Cook the chickpeas in water until tender.

Meanwhile, add oil to the pan and heat over medium heat. Add cumin seeds and saute for a minute or until fragrant. Add onion, garlic, ginger and chili. Cook, stirring for five minutes. Add seasoning and cook gently for another five minutes.

Add tomatoes and crushed tomatoes. Season to taste with salt. Simmer for 15 minutes. Add water if needed. Stir in chickpeas, fenugreeks leaves and sprinkle with a pinch of garam masala before serving. Serve with rise, naan and indian pickles.



You Might Also Like

8 kommenttia

  1. Hei rakastan kikherneitä, mutta tiedän niistä kovin vähän. Osaatko kertoa, miten nää keltaset kikherneet eroaa niistä toisista muutoin, kuin että toiset on halkaistu ja toiset ei? Onko makueroa tai jokin muu juttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään asiantuntija ole, mutta nämä on siis kuorittu ja halkaistu. Maku on hiukan pähkinäinen ja rakenne aika kiinteä. Ei mene keitettäessä ihan niin helposti muusiksi kuin esim. jotkin linssit. Kikherneitä on käsittääkseni eri laatuja ja tämä yksi niistä, mutta en sen enempää osaa sanoa... Hyviä kuitenkin!

      Poista
  2. Oi nam! Palailen takaisin kaipaamieni palkokasvien pariin ja kaikenlaiset dalit saavat veden kielelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän käviskin ihan hyvin linssit ja muutkin palkokasvit mitä kaapista löytyy! Ja mausteita lämmikkeeksi kun kevät ei tunnu etenevän..

      Poista
  3. Tuo on kyllä tosi hyvää.Pari kertaa kävin tänä talvena(kylminä päivinä !) syömässä tuota intialaisessa katuruokapaikassa,ja kotonakin on tuon tapaista tullut tehtyä. ON tosi hyvää,ja lämmittävää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä valitsen tuon annoksen myös aina silloin tällöin kun tulee intialaisessa ravintolassa käytyä! Sopii tosiaan talveen ja Suomen kylmään huhtikuuhun!

      Poista
  4. Ai että, taas niin hyvän näköinen curryohje sulla :) Pitääpä ostaa tuota kuivattua mangojauhetta, koska se kuulostaa niin kiinnostavalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan mielenkiintoinen lisä maustekaappiin! Suositan kokeilemaan :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.