Täyteläinen linssikeitto | Hearty Red Lentil Soup

2/04/2016


Harmaalta taivaalta tippunut räntä valui niskaan ja kylmä kosteus tunkeutui syvälle ytimiin. En ole ihan varma ulkoilun virkistävästä vaikutuksesta säällä kuin säällä. Kaipasin sisään ja lämpimään...
Sen sijaan iso lautasellinen höyryävän kuumaa ja täyteläistä linssikeittoa lämmittää takuulla ja piristää kummasti muutenkin!

Lähes aina kun teen linsseistä ruokaa tulee mieleen että miksi en käytä niitä useammin. Linssit ovat herkullisia ja nopeita valmistaa, niissä on runsaasti hyviä ravintoaineita ja kilohintakin on yleensä ihan siedettävä. Kaikin puolin hyvä raaka-aine, joka silti tuppaa unohtumaan kaapin hyllylle...

Tämän linssikeiton salaisuus on makupohja, jossa sipulia, porkkanoita ja varsiselleriä kuullotetaan rauhassa oliiviöljyssä valkosipulin ja yrttien kera. Liemeksi käy niin kasvis- kuin kanaliemikin, ihan oman maun mukaan. Chili ja savupaprika tuovat keiton makuun ja tuoksuun omat herkulliset arominsa.

Vinkki! Jos jääkaapissa sattuu olemaan parmesaanijuuston kannikka niin sen voi laittaa italialaiseen tapaan keiton sekaan tuomaan makua. Lisää juusto samaan aikaan liemen kanssa ja nouki pois ennen tarjoamista.

2 annosta

1 dl punaisia linsseä
1 iso porkkana
1 sipuli
1 iso varsisellerin oksa
1 – 2 valkosipulin kynttä
pieni pala tuoretta chiliä
1 laakerinlehti
hyppysellinen kuivattua tai tuoretta rosmariinia
pieni ripaus kuivattua salviaa
ripaus savupaprikajauhetta (sweet)
suolaa ja pippuria
n. 1 rkl tomaattipyrettä
kana- tai kasvislientä

(paistettuja kapriksia)

Pilko porkkana, selleri ja sipuli tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Kaada kattilan pohja peittoon oliiviöljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää porkkanat, sipulit ja selleri kattilaan ja kuullota sekoitellen viitisen minuuttia kunnes kasvikset alkavat hiukan pehmetä.

Silppua valkosipuli ja chili ja lisää ne kattilaan yrttien ja mausteiden kanssa. Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja lisää lientä niin että kasvikset peittyvät reilusti.

Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Lisää nestettä tarpeen mukaan ja anna hautua hiljalleen noin kymmenen minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lientä sen mukaan kuinka sakean tai ohuen keiton haluat.

Tarkista lopuksi maku ja tarjoa. Öljytilkassa paistetut kaprikset sopivat mainiosti keiton sekaan!


In English

2 portions

1 dl dry red lentils, rinsed
1 large carrot diced
1 medium onion chopped
1 large stalk of celery diced
1 – 2 garlic cloves minced
fresh chili to taste
1 bay leaf
a pinch of dried rosemary
a small pinch of dried sage
a pinch of smoked paprika powder (sweet)
salt and pepper to taste
1 tbsp tomato puree
chicken or vegetable broth

Heat the olive oil in a large saucepan or pot and mix in the onions, carrot and celery and sauté over medium heat about five minutes. Add the garlic, chili, herbs,salt and pepper. Cook until fragrant while stirring constantly, about one minute. Strir in tomato puree, add broth and lentils.

Stir and bring the mixture to a boil and redeuce heat to low. Simmer for 10 minutes, or until the lentils are cooked. Add broth if needed.

Remove from heat and season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fried capers and enjoy!


You Might Also Like

14 kommenttia

  1. Linssikeitto on suosikkikeittoni tällä hetkellä, niin helppoa ja hyvää :) ihania mausteita olet käyttänyt tässä omassa sopassasi ja kuvat ovat tietenkin upeita, kuten aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, helppoa, hyvää ja täyttävääkin! Linssisoppaa pitäisi(ainakin minun)tehdä useammin :)

      Poista
  2. Anonyymi4.2.16

    Samaa meilläkin mietitään aina kun on linssejä lautasella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ei siitä varmaan haittaakaan ole vaikka linssejä söisi useammin :)

      Poista
  3. Skooool uudelle blogille!
    Jos minä tarjoan chorizobolognesen, tuo alkuruoaksi tätä. Ok?

    VastaaPoista
  4. Meillä linssit harvoin jää kaupan hyllylle, ostan nimittäin linssejä ihan todella paljon ja kaikkia sortteja. Sitten ne tuppaa kuitenkin jäämän kuivamuonakaapin hyllylle. Joten siinä mielessä sama meininki :D Ja samaa mietin joka kerta, kun sitten vihdoin jotain linsseistä teen.

    Ja hej, onnea uuteen osoitteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama meininki :) En siis ole yksin tämän asian kanssa... Kiitos!

      Poista
  5. Onnea uudelle blogille :) Hyviä reseptejä ja aina yhtä ihania kuvia. Ethän silti hukkaa vanhaakaan minnekään, vaan annat sen jäädä arkistoksi.

    Meidän keittiössä käytetään linssejä ihan luvattoman harvoin. Pitäisiköhän tehdä parannus ja kokeilla vaikka tätä soppaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä vanha blogi jää paikalleen ja varmasti lainaan sieltä reseptejä tänne myös, joten ei huolta. Tuli vaan itselle tarve aloittaa puhtaalta pöydältä!
      Kyllä linsseille kannattaa antaa mahdollisuus :)

      Poista
  6. Linssejä ei ole tullut käytettyä kuluneena vuonna ollenkaan, ihan unohtanut koko linssit. Nyt olen keskittynyt vain Quinoaan ja tattarisuurimoihin. Pitääpä muistaa ostaa kaupasta seuraavan kerran. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää siltä että meitä linssien "unohtajia" on enemmänkin :) Tattaria ei olekaan tullut käytettyä hetkeen, mun pitää muistaa ostaa niitä...

      Poista
  7. oi nam, nam - minäkin olen viime aikoina löytänyt linssit uudelleen ja nimenomaan keiton muodossa. Tämä keitto näyttää ihanalta!
    Niin, ja onnea uuteen blogiin! Tännekin löydän ihan varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssikeitot on kyllä kelpo ruokaa varsinkin näin talvella! Kiitos ja kiva että olet edelleen mukana :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.