Kasviscurry Chana Dal | Chana Dal

2/26/2016


Viikonlopuksi runsaan mausteista ja täyteläistä kasviscurrya halkaistuista kikherneistä, eli chana dal. Etnisistä ruokakaupoista chana dalia löytyy hyvin, mutta perusmarkettien hyllyillä en ole niitä vielä nähnyt. Reseptiin voi käyttää myös linssejä kunhan säätää keittoajan ja nesteen määrän sopivaksi.

Tämä on voimakkaan makuinen ruoka ja erityisesti jeeraa on runsaasti. Säädä määriä oman maun mukaan. Valmiiseen ruokaan voi aivan hyvin sekoittaa muutaman ripauksen lisää mausteita ja antaa vetäytyä hetken ennen tarjoamista. Näin ei liika mausteisuus pääse yllättämään.

Curry viimeistellään kuumalla mausteöljyllä (tarka) joka sekoitetaan valmiiseen ruokaan juuri ennen tarjoamista.

Tämä resepti on muokattu Meera Sodhan Made in India kirjasta joka on yksi kaikkien aikojen parhaista intialaisista keittokirjoista joita olen lukenut. Suosittelen kirjaa lämpimästi.

2 isoa annosta

200 g halkaistuja kikherneitä (chana dal)
1 sipuli
n. ½ rkl juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
½ tl garam masala jauhetta
¼ tl chilijauhetta
½ tl suolaa
2 rkl mietoa kasvisöljyä

mausteöljy

2 rkl öljyä
¼ tl sinapin siemeniä (ruskeita)
1 pullea valkosipulinkynsi ohuina siivuina
1 punainen chili viipaleina

Huuhtele chana dal hyvin muutamaan kertaan. Jos on aikaa, voit liottaa halkaistuja kikherneitä ennen kypsennystä tunnin tai pari, jolloin keittoaika lyhenee. Laita chana dal kattilaan ja lisää noin 6 dl kylmää vettä. Anna kiehua hiljalleen kunnes kikherneet ovat kypsiä, noin 35– 40 minuuttia. Poista keittämisen aikana pinnalle noussut kuoha. Lisää tarvittaessa vettä pienissä erissä.

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna pannulla öljy ja lisää jeeran siemenet. Kun mausteen aromit alkavat nousta pannulta, lisää sipuli ja anna karamellisoitua noin 15 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kypsennä vielä muutama minuutti niin että valkosipulit pehmenevät.

Kun chana dal on kypsää, lisää joukkoon paistetut sipulit ja mausta garam masalalla, chilijauheella ja suolalla. Lisää tarvittaessa vettä jos koostumus on liian paksua. Sekoita hyvin ja jätä kannen alle vetäytymään mausteöljyn valmistuksen ajaksi.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun siemenet alkavat ritistä lisää valkosipuli ja chili. Paista sen aikaa että valkosipulit ruskistuvat aavistuksen. Älä päästä palamaan. Sekoita mausteöljy chana dalin sekaan ja tarkista maku.

Tarjoa riisin ja intialaisen leivän kera.


In English

Recipe is adapted from Meera Sodha´s beautiful cookbook, Made in India
serves 2

200g chana dal
1 onion, thinly sliced
½ tbsp cumin seeds
2 garlic cloves
½ tsp garam masala
¼ tsp chilli powder
½ tsp salt
2 tbsp rapeseed oil

for the garlic and chili oil (tarka)

2 tbsp rapeseed oil
¼ tsp mustard seeds
1 big garlic clove, thinly sliced
1 fresh red chili, sliced
Rinse the dal until the water runs clean. Put in a pan and add about 6 dl water. Bring to the boil and simmer 35 – 40 minutes until cooked.

Add oil to the pan and heat over medium heat. Add cumin seeds and the onion. Sauté until soft and caramelized, about 15 minutes. Add the garlic and fry for a couple of minutes. Add onion mixture to the dal and season with garam masala, chili powder and salt. Add water if needed.

For the tarka.

Add 2 tablespoons oil and the mustard seeds to the pan. When they pop, add the garlic and the red chillies. Cook until the garlic turns to golden brown and drizzle over the dal. Stir through and serve with rice and bread.



You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Ihanan lämmittävä ruoka.Minulla onkin chana dalia kaapissa....

    VastaaPoista
  2. Nyt on kyllä sen kuuloinen resepti, että pakko olla hyvää! Mielestäni intialaisessa ruuassa kuuluukin olla melko voimakkaat maut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tehnyt tuota jo aika monta kertaa, joten voin sanoa että ainakin minusta se on hyvää :) Ja voimakkaan makuista :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.