Murupaistos luumuista

8/21/2012


Elokuun iltojen ja alkavan sadonkorjuun herkuksi sopii mainiosti murupaistos eli crumble. Tähän perinteiseen paistokseen voi käyttää oikeastaan mitä vain marjoja ja hedelmiä, mutta herkullisimmat versiot taitavat syntyä oman puutarhan tai metsän antimista. 

Ja vaikka oman sadon tuotteita ei olisikaan juuri nyt tarjolla, voi herkullisen murupaistoksen tehdä vaikka ranskalaisista luumuista, kuten tässä...

Kaneli sopii hyvin täydentämään makeita luumuja, samoin kuin vanilja tai sitruunankuori, ja miksei myös rosmariini. Tätä perusohjetta voi helposti soveltaa oman mielensä ja täytteiden mukaan...

Muruseokseen voi vaihtelun vuoksi rouhia sekaan vaikka manteleita tai saksanpähkinöitä, tai makeampaan versioon tummaa tai valkoista suklaata.


Tässä kuitenkin perusohje, jonka tein alusta loppuun pienessä 15 cm valurautapannussa. 2 reilua annosta.

muruseos

30 g voita
½ dl vehnäjauhoja
reilu ½ dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
reilu 1 maustemitta jauhettua kanelia

Sekoita kaikki ainekset käsin keskenään, kunnes seos on murumaista.

6 - 8 kypsää luumua
pätkä kanelitankoa (tai vaniljatankoa)
1 - 2 rkl voita
1 - 2 rkl sokeria

Sulata voi paistinpannulla. Lisää kanelitanko ja sokeri ja anna hautua hetki miedolla lämmöllä. Lisää pilkotut luumut ja kypsennä tarpeen mukaan muutama minuutti, kunnes luumut ovat pehmeitä. Nosta pannu pois levyltä ja poista kanelitanko. Levitä muruseos luumujen päälle tasaisesti ja paista 180 asteisessa uunissa kunnes pinta on kauniin värinen, noin 20 - 30 minuuttia.

Tarjoa paistos sellaisenaan tai jäätelön, jogurtin tai vaniljakastikkeen kera.

 

You Might Also Like

19 kommenttia

  1. Aikasta täydellinen paistos: sisus näyttää mehevältä mutta pinta ihanan rapealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Aika nopeasti se myös katosi...

      Poista
  2. Crumblea, nam! Suosikkini on ehkä mansikka tai sitten ananas-banaani-kookos tai sitten se, jota on tarjolla :). Meillä laitetaan taikinaan yleensä myllyllä jauhettua mantelia (+voita, sokeria ja jauhoja). Pitäisikin taas tehdä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ananas ja kookos kuulostaa hyvältä! Ja tosiaan paras lienee juurikin se jota on tarjolla!

      Poista
  3. Ja valurauta kyllä kruunaa kuvat. Kotoisen herkullisen rustiikkia. Keittiöni pöydällä on muuten pussi luumuja...

    VastaaPoista
  4. Meillä perheen ranskalaisvahvistus teki tätä viime viikonloppuna puutarhanmarjoista ja kylkeen tuli vielä limoncellolla maustettua mascarponea. Oli kyllä ihan taivaallisen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ranskalaiset tietää! Limoncello ja mascarpone kuulostaa loistavalta idealta..

      Poista
  5. Kokeile ihmeessä mantelijauhoista, tai laita mantelirouhetta ja hiukan riisijauhoja sitomaan, jos ne käy ruokavalioon...
    Palailen tuon kampanjan merkeissä jos jotain sopivaa arkistoista löytyisi, täällä ei juuri nyt ole mitään kovin myrskyävää kuvattavaa.

    VastaaPoista
  6. Heh, selvä! Riisijauho on hyvä idea. Sitä voin sentään syödä. Hmm ja tuli mieleen sokerijuurikaskuitu - sehän on sellasta lesemäsitä...? No, pitää kehitellä joku omaan dieettiin sopiva versio.

    VastaaPoista
  7. Herkullisia kuvia! Saako esittää toiveita? Kesäkurpitsaa pukkaa enemmän kuin laki sallii. Niistä ohjeita, kiitos.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saa esittää toiveita. Juu, mietitään..

      Jossain oli juuri kasvislasagne (tai tavallinen) jossa pastalevyt oli korvattu ohueksi leikatuilla kesäkurpitsakerroksilla.. En nyt muista missä, mutta kuitenkin..

      Poista
    2. Se onkin yksi suosikki ohjeistani, Lassaka! Myös marinoidut kesäkurpitsat maistuvat. En itse asiassa seuraa muita ruokablogeja, mutta tämä on koukuttanut. Pidän siitä, että vesi nousee kielelle jo kuvia katsellessa.

      Poista
    3. Kiitos, täällä ollaan ihan otettuja! Entäs sosekeitot..? Kesäkurpitsasta tulee maukas sosekeitto johon voi hakea vaihtelua lisäämällä muita kasviksia.. Herneitä, sipulia, iso nippu basilikaa, papuja yms.. Tai eihän keittoa ole pakko soseuttaa, palasina menee ihan yhtä hyvin. Meillä syödään usein kirkasta kasviskeittoa, jossa on kaikkea mahdollista kauden kasvista.

      Poista
  8. Onpa herkullisen näköinen crumble:) Upeat kuvat taas:)

    VastaaPoista
  9. Pelkät kuvatkin voisin syödä:) Mutta crumble on muutenkin syksyn kokeilulistalla, joten ensi viikonloppuna sen voisin, toteuttaa vaikka luumuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murupaistos on aika varma valinta! Ei siinä kauheasti voi mennä pieleen vaikka käyttäisi mitä täytettä..

      Poista
  10. Tiedän, että toistan itseäni, mutta kun olen vaan niin ihastunut kuviesi tyyliin. Rustiikkista ja kotoista, mutta samalla niin tyylikästä ja houkuttelevaa! Ja oikeasti olen minimalisti, mutta näistä ei voi olla hullaantumatta ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Minäkin olen minimalisti, ainakin osittain, mutta ruokakuvissa se on aika haastava laji..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.