Nopeutettu vorschmack ja helppo suklaajälkiruoka

3/30/2012



Tänään on käsittelyssä yksi klassikko liharuokien joukosta ja jälkiruuaksi suolaisen ja makean yhdistelmä. Aloitetaan suklaasta...

Suklaata ja suolakiteitä

Pieni ripaus suolaa tiivistää suklaan maun hienolla tavalla. Suolaisen ja makean yhdistelmää voi maistella tässä helpossa ja kuohkeassa suklaaherkussa.

4 kpl - ½ dl annoksia

reilu 0,5 dl kuohukermaa
reilu 0,5 dl maitoa
pieni ripaus hienoksi rouhittua suolaa
100 g hyvää tummaa suklaata (mielellään min. 70%)
n. 1 rkl sokeria
hyvää karkeaa suolaa rouhittuna

Jos haluat maustaa suklaata, voit lisätä seokseen esim. pienen tipan appelsiinimehua, kanelia tai vaniljaa.

Yhdistä maito, kerma, sokeri ja suola. Lämmitä varovasti kattilassa ja lisää rouhittu suklaa. Sulattele tasaiseksi massaksi. (suklaan voi myös sulattaa mikroaaltouunissa ja yhdistää hiukan lämmitettyyn kermamaitoon) Seos on hyvin löysää tässä vaiheessa, mutta hyytyy kyllä kerman ja suklaan rasvapitoisuuden ansiosta.
Kaada suklaaseos tarjoiluastioihin ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 - 4 tuntia. (huom. suklaaseos säilyy kuohkeana myös seuraavaan päivään) Ripottele pinnalle juuri ennen tarjoilua muutama karkeasti rouhittu suolakide.

Suklaan hyytyessä ehtii tehdä vorschmackin.

Vorschmack on klassikkoruoka, jonka voi hauduttaa joko uunissa tai hellan levyllä. Hurjimmissa versioissa lihoja haudutellaan tolkuttoman kauan, mutta muutamassa tunnissa saa aikaiseksi ihan kelpo ruuan. Vorschmack ei ehkä ole kauneimpien liharuokien kärkisijoilla, mutta maku on herkullinen ja runsas.

Perinteisesti vorschmack  tarjotaan uuniperunoiden, smetanan, suolakurkkujen ja etikkapunajuurten kera. Tämä versio hautui noin 3 tuntia ja uuniperunoiden lisäksi tarjolla oli suolakurkkuja, pepperoneja ja sitruunalla maustettua ranskankermaa. 4 reilua annosta.

n. 350 g karitsan jauhelihaa
n. 350 g naudan jauhelihaa
1 rasia anjovista tai vastaava määrä silliä
2 sipulia
3 - 5 valkosipulin kynttä
n. 3 rkl vahvaa tomaattipyrettä
n. 3 dl vettä
runsaasti rouhittua mustapippuria
(2 laakerinlehteä)
(1 rosmariinin oksa)

uuniperunoita ja lisäkkeitä maun mukaan

Yrtit eivät kuulu perinteiseen versioon, mutta tuovat ruokaan mukavaa vivahdetta. Käytä jos haluat. Silppua sipulit pieniksi. Ruskista jauhelihat joko pannulla tai suoraan valurautapadassa, jos haudutat ruoan uunissa. Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa muutama minuutti. Lisää tomaattipyre, anjovikset ja ruskistetut lihat. Lisää hetken kuluttua vesi ja mausteet. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin tunti. Poista kastikkeesta laakerinlehdet ja rosmariinin oksa. Hienonna seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista tässä vaiheessa maku. Lisää tarvittaessa pippuria ja anjovislientä. Anna hautua hyvin miedolla lämmöllä noin 2 - 4 tuntia kunnes kastike on saostunut paksuksi ja meheväksi, lisää tarvittaessa vettä jos haudutat ruokaa pidempään. Tarkista vielä maku ja tarjoa.

You Might Also Like

11 kommenttia

  1. Hauskan näköinen tuo uuniperuna noin aseteltuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pientä vaihtelua!

      Poista
    2. Etsin juuri äsken jotain uutta perunalisäkettä huomiselle päivälliselle, esikoisen synttäri on tänään, syödään ravintolassa, mutta huomenna on pihvit kotona, tuo pystypottu voisikin olla hauska:)

      Poista
    3. Hauskat synttärit ja hyvät ruokailut! Siitä vaan pystypottu käyttöön, kyllä se pihville sopii..

      Poista
  2. Ah mikä jälkkäri;ja upeat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä en pidä kauheasti makeasta, mutta tumma suklaa ja ripaus suolaa on herkkua!

      Poista
  3. Minuakin suuresti viehättää tuo peruna, kuten koko esillepano ja kuvat. Ittekkin on nyt juuri lammasta sen verran käsissä, että mietin josko vorschmackia. Ulospano ei tule kyllä olemaan varmaankaan näin kaunista, mutta kattellaan, josko jotakin kuitenkin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua nauratti tuo Campasimpukan keksimä "pystypottu" nimitys... aika osuva. Edellisestä vorschmackista on varmaan yli 10 vuotta, sekä tehtynä että syötynä, mutta hyvää oli edelleen. Ja turha heittäytyä vaatimattomaksi esillepanojen suhteen...

      Poista
    2. Täällä on kanssa yksi pystypottua ihasteleva lisää. Vorschmack on minunkin suosikkeja. Lasipalatsissa söin ekan kerran joku vuosi sitten ja sen jälkeen on ollut pakko saada vorschmackkia joka vuosi näin pääsiäisen aikaan.

      Poista
    3. Minä en ole mieltänyt vorschmackia erityisesti pääsiäisruuaksi, mutta miksei. Talviruokaa ainakin.. Jotkut pitävät sitä vappuruokana.

      Poista
  4. Ihan ei päästy tässäkään vielä pikaruoan puolelle otsikosta huolimatta ;-)
    Mutta ei vorschmackin mitään pikaruokaa kuulukaan olla.

    Pystypottu pitää painaa mieleen.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.