Syyskuun värejä ja possua

9/11/2012


Vietin pari päivää mökillä keskisuomalaisessa järvimaisemassa ilman suurempia tavoitteita valtavista sieni- tai puolukkamääristä. Ja niinhän siinä kävikin, aika meni enimmäkseen nuotion ääressä ja saunaa lämmittäessä... 
Mukana oli valmiiksi yön yli marinoitu pala porsaan etuselkää joka pääsi hiilloksen kautta uuniin muhimaan. Liha kypsyi uunissa reilut neljä tuntia, joten alkupalaksi ehti paistaa makkaraa ja kerätä vähän niitä puolukoitakin.


reilun kilo porsaan uunilihaa (tässä etuselkää)
pari chiliä (ilman siemeniä)
loraus lime- tai sitruunamehua
pari valkosipulin kynttä
vajaa 1 dl soijakastiketta (minulla oli japanilaista)
pari ripausta sokeria

Huuhtaise ja kuivaa lihan pinta. Pilko valkosipuli ja chilit. Laita liha astiaan tai muovipussiin ja kaada marinadin ainekset päälle. Laita jääkaappiin maustumaan ja kääntele aina välillä. Liha saa marinoitua mielellään ainakin  8 tuntia.

Kuivaa hiukan marinadia pois ja grillaa lihaa muutama minuutti puoleltaan kunnes lihassa on kaunis väri. Siirrä liha 125 asteiseen uuniin hautumaan 4 - 6 tunniksi kunnes liha irtoaa luista nostettaessa.

Poista lihasta luut ja isoimmat rasvat ja tarjoa sopivien lisukkeiden kera.

Lihan voi valmistaa ilman grillaustakin laittamalla sen suoraan uuniin, mutta savu tuo makuun oman hienon vivahteen joten sitä kannattaa kokeilla jos mahdollista.

Seuraavana päivänä käärin yli jääneen porsaanlihan riisipaperiin vihreiden chilien ja yrttien kera ja paistoin rullat kevyesti pannulla. Aiemmin kesällä tein kanaa riisipaperissa, josta voi lukaista riisipaperin käytöstä jos se ei ole tuttua.


Revin porsaanlihan pieniksi paloiksi haarukoilla ja lisäsin hiukan soijakastiketta. Yrttiseokseen tuli 2 vihreää chiliä ilman siemeniä, vähän limen mehua, muutama tippa öljyä ja iso kourallinen tuoretta korianteria sekä hiukan pienemmät kouralliset basilikaa ja ruohosipulia. Murskasin morttelissa seoksen ja lisäsin kostutetulle riisipaperille lihan kanssa. Riisipaperit rullalle, kevyt paisto pannulla ja herkuttelemaan!


 Ja lopuksi vielä syyskuun värejä...


You Might Also Like

13 kommenttia

  1. Kappas, läppäisin just kuvia vähän samalla teemalla. Lähinnä siis tuohon luontokategoriaan.

    Sun kuvissa kaikki näyttää niiiin herkulliselta. Jopa ttuikitavallinen possu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä kuvata. Ja vaikka en mikään syysihminen olekaan niin onhan nuo värit kauniita...kun ei vaan olis niin kylmä!

      Poista
  2. Pitkään kypsynyt liha on kyllä varsinkin näin syksyllä herkkua! Ihania kuvia taas kerran... Tekisi mieli laittaa tuollaista riivittyä porsaanlihaa voileivän väliin, pitäneekin kehitellä jonkinmoinen majoneesisoosia sisältävä voileipä... Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nyt pitää olla jo runsaampaa ruokaa, muuten ei pärjää! Possuleipä kuulostaa hyvältä, laita vaan resepti kehitteille!

      Poista
  3. Syksyn värit ovat kyllä hienot, lämmöstä toki pitäisin minäkin kun tuo kesä oli mitä oli.
    Oletko muuten ostanut laukaalaista Pohjoisahon tilan viljapossua? Sitä saa ainakin Sokokselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuossa katselin että ainakin osassa keskieurooppaa on yli 25 lämmintä...
      Viljapossua tuokin oli, mutta ei vissiin ollut sieltä Pohjoisaholta..? En ole varma. Pohjoisahon lihaa on tainnut olla myös Seppälän cityssä, jos en väärin muista.. Hyvä kun täälläkin ovat kauppiaat edes vähän heränneet kertomaan mistä ruoka on tullut.

      Poista
    2. Kaiholla olen minäkin säitä seurannut...
      Mekin olemme nyt käyneet pari kertaa Seppälän CM:ssa, vaikuttaa oikein hyvältä, siellä oli kotimaista luomulammastakin (pitää nyt tietysti jurputtaa, että toki ostaisin mieluummin pienistä kaupoista kuin markettimaasta...)

      Poista
    3. Joo täällä saa vapaasti tuosta pikkukauppojen ja kauppahallin puutteesta jurputtaa!
      Minä muistelen Barcelonan ja Berliinin toreja ja kauppoja aina kaiholla.. Niissä olen sen verran vieraillut että on jotain jäänyt muistiinkin! Pitäiskö se kauppahalli perustaa itse?

      Poista
  4. Hyvä jos siellä tykätään syksystä, täällä ei ihan niiiiiin paljon, vaan mietitään josko ois äkkilähtö jonnekin Välimerelle... Musta ois kai pitäny tulla elämäntapasurffari jonnekin lämpöiselle palmurannalle!

    VastaaPoista
  5. Eikö mökkeily ole parhaimmillaan juuri noin, kun siellä ei ala suorittaa? Kiirettä riittää tässä elämässä muutenkin ihan riittävästi.

    Ihanat syksyn värit. Minäkin tunnustaudun syksyn kannattajaksi. No tykkään kyllä kaikista muista vuodenajoista paitsi marraskuusta, joka keskimäärin on todella syvältä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Ja kun ei ole omaa mökkiä, ei tarvitse suorittaa senkään vertaa, senkun vaan on! Okei, oli siellä vähän puuhastelua pihalla, mutta se oli ihan hauskaa vaihtelua..
      Minulle sopii kevät ja kesä, mutta on syksyssä hyvätkin puolet. Voi esimerkiksi miettiä milloin olisi sopivaa aloittaa glögikausi...

      Poista
  6. Kirpsakat aurinkoiset syyspäivät on oikein mukavia, juuri tuollaisena kuin sun linssiin on tallentunut.
    Ja nyt muistin taas ne käyttämättömät riisipaperit tuolla kaapissa, ajattelin täyttää ne ensin ravuilla mutta nyt alkoi tehdä mieli possua. Tai jospa niistä tuleekin surf'n'turfiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surf n turf on hyvä idea! Minä teen niitä seuraavalla kerralla!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.