Pehmeän kermainen keitto paahdetuista sipuleista

12/16/2011


Herkullinen sosekeitto, joka vie loskakelit mielestä ja antaa flunssapöpöille kyytiä. Uunissa paahtaminen tuo makeutta sipuleihin ja valkosipulitkin muuttuvat pehmeän makeiksi. Kermaisen pehmeää ja hienostunutta. Resepti neljälle.

 
1 iso valkosipuli (n. 100 gr)
5 sipulia (n. 600 – 700 gr)
3 dl kana- tai kasvislientä
2,5 dl kermaa (käytin 15 % ruokakermaa)
suolaa ja mustapippuria
n. 1 rkl oliiviöljyä
nokare voita jos haluat

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise sipulit, mutta älä kuori. Valkosipulia voi hiukan avata, mutta älä kuori.
Valuta sipulien pinnalle vähän oliiviöljyä ja ripottele hiukan suolaa ja rouhittua mustapippuria. Laita sipulit ja valkosipulit leivinpaperin päälle uunivuokaan tai –pellille halkaistu puoli ylöspäin.

Paahda noin 15 – 20 minuuttia uunin keskitasolla kunnes sipulit ovat saaneet vähän väriä. Käännä sipulit leikkauspinta alaspäin ja jatka paahtamista kunnes ne tuntuvat pehmeiltä veitsen kärjellä koitettuna, noin 20 – 30 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki ja kuori sipulit. Poista sipuleista myös mahdollisesti liikaa kuivuneet kerrokset. Valkosipulien tulisi olla niin pehmeitä, että ne voi puristaa ulos kuorista. Paloittele kaikki sipulit pieneksi paloiksi ja kuullota pari minuuttia kattilassa oliiviöljyssä. Voit lisätä myös hiukan voita jos haluat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada kattilaan kana- tai kasvislientä niin että sipulit juuri peittyvät, noin 3 dl. Anna kiehua hiljalleen 10 – 15 minuuttia. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja jatka sekoittamista kunnes keitto on tasaisen sileää. Kiehauta varovasti ja tarkista maku. Keiton kanssa sopivat vaikka pannulla paistetut ruislimppukuutiot ja suolaiset kovat juustot. Myös tuoreet yrtit sopivat hyvin, kokeile vaikka timjamia, rucolaa, oreganoa tai basilikaa.
 

You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.