Tervetuloa jokihaka kokkaa blogiin...

12/01/2011

Tänään on resepteissä tarjolla mehevää lihapataa, joka sopii vaikka pikkujouluihin tai muuten vaan talviviikonlopun lämmittäjäksi. Seurana pehmeitä maissitacoja ja jälkiruokana paahdettuja viikunoita. 
Jatkossa luvassa nopeampiakin ruokia, jotka sopivat vaikka arjen keskelle... 
Ja mukana runsaasti valokuvia! 

Hitaasti haudutettu lihapata papujen ja chilien kera

Tämä Chili con Carne versio saa hautua hitaasti uunissa 3 – 4 tuntia. Pitkä kypsytys mureuttaa lihan suussa sulavaksi ja maut tiivistyvät upeasti. Nopeamman arkiversion saa korvaamalla naudanpaistin jauhelihalla, mutta jos aikaa on, kannattaa tämä pata valmistaa rauhassa ja nauttia chilin lämmöstä ja odotellessa vaikka mukillinen glögiä. Jos haluat meksikolaisemman version, voit lisätä pataan esim. kanelia ja juustokuminaa. Osan kanaliemestä voi korvata myös punaviinillä. Muokkaa oman makusi mukaan. 6 – 10 annosta.

n. 700 gr naudan paistia (tässä ulkopaistia)
kypsiä kidneypapuja 400 gr tölkki
kypsiä mustapapuja 400 gr tölkki
5 valkosipulin kynttä silputtuna
1 iso sipuli silputtuna
500 gr tomaattimurskaa
3 dl kana- tai lihalientä
2 rkl tomaattipyrettä
1-2 punaista paprikaa
2 kuivattua ja 4 tuoretta chiliä siemenet poistettuna
(tai niin paljon chilejä kuin haluat poltetta)
2 laakerinlehteä
1 rkl hunajaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa, mustapippuria,sokeria
pari oksaa tuoretta timjamia tai rosmariinia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Leikkaa liha tasakokoisiksi paloiksi. Valuta ja huuhtele pavut huolellisesti. Ruskista lihapalat uuninkestävässä padassa voin ja öljyn seoksessa. Lisää tomaattipyre, sipulit, valkosipulit, pilkotut chilit ja paprikat. Jatka kypsennystä hetki ja lisää tomaattimurska, kanaliemi, hunaja ja mausteet. Kuumenna hetki ja siirrä uuniin hautumaan. Sekoita välillä ja tarkista lihojen mureus. Kypsennysaika vaihtelee paistista riippuen. Tarkista lopuksi maku.Tämä pata kypsyi 4 tunnissa ja parani vielä seuraavana päivänä uudelleen lämmitettäessä. Tarjoa vaikka pehmeiden tacojen, salaatin, maustamattoman jogurtin ja guacamolen kera. Pinnalle voi vielä pirskotella hiukan limen mehua.




Pehmeät pienet tacot

Kauniin keltaiset, pehmeät tacokuoret ovat helppoja tehdä ja maukkaita syödä. Täytteeksi sopivat niin klassinen Chili con Carne ja Guacamole yhdistelmä kuin vaikkapa savulohi ja tillikurkut. Jos haluat suomalaisemman version, vaihda maissijauhot täysjyväohrajauhoihin. Ohrajauhoja menee n. 3 dl, muuten resepti on sama.


10 – 12 kpl (halkaisija n. 10 cm)


2 dl maissijauhoja

1 muna

2 dl vettä

reilu ripaus suolaa


Sekoita muna ja jauhot keskenään. Lisää vesi vähitellen samalla sekoittaen. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia. Paista kuivalla teflonpannulla nopeasti molemmin puolin.




Uunissa paahdetut viikunat

Tämä jälkiruoka on hyvin yksinkertainen, mutta maku ja tuoksut vievät mennessään. Hienostunut jälkiruoka, jonka maku on täyteläinen ja monivivahteinen. Tässä jälkiruoassa on paljon jouluisia tuoksuja, mutta se sopii mainiosti myös viileään syys- tai talvipäivään. Varaa 1-2 viikunaa annosta kohti. Resepti kahdelle.

4 kypsää viikunaa
1 rkl sokeria
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
kanelitanko
0,5 tl jauhettua kanelia

oksa tuoretta rosmariinia tai timjamia
0,5 dl punaviiniglögiä

Ripottele valurautapannulle sokeri. Viillä viikunat auki ja laita pannulle. Lisää hunaja, voi, yrtit ja kanelit.
Paahda 200 asteisessa uunissa kunnes viikunat ovat sopivasti kypsyneet. Noin 10 – 15 minuuttia viikunoista riippuen. Nosta viikunat pois ja anna vetäytyä folion alla. Laita pannu levylle ja lisää glögi. Keitä hiljalleen kunnes neste on tiivistynyt siirappimaiseksi. Tarjoa viikunat ja glögisiirappi sellaisenaan tai esimerkiksi turkkilaisen jogurtin tai hyvän vaniljajäätelön kera.

You Might Also Like

0 kommenttia

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.