Lohkoperunoita ja tsatsiki, tzatziki tai kurkku-jogurttisalaatti...

3/23/2012




Mainiosta kreikkalaisesta alkupalasta on monenlaisia kirjoitusasuja ja vielä enemmän reseptejä. Tässä versiossa kurkkua ei raasteta ja makuun haetaan pientä potkua vihreästä chilistä. Mainio lisuke lohkoperunoille tai melkein mille vain, lihalle, kalalle, paahdetuille kasviksille tai vaikka leivän päälle.

1 kurkku
½ vihreä chili ilman siemeniä
½ - 1 limen mehu
n. 2 dl paksua maustamatonta jogurttia
n. 1 dl  tuoreita yrttejä silppuna (tässä basilikaa, tilliä ja ruohosipulia)
½ - 1 valkosipulin kynsi pienenä silppuna
kokonaisia mustapippureita
ripaus karkeaa merisuolaa
ripaus sokeria tai hiukan juoksevaa hunajaa
oliiviöljyä

muutama isohko peruna

Kuori kurkku, halkaise ja poista siemenet. Viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi. Silppua chili pieniksi paloiksi ja sekoita kurkkujen sekaan, lisää myös yrtit. Yhdistä valkosipuli, mustapippurit ja suola morttelissa voimakkaasti survoen, lisää osa limen mehusta ja pieni loraus oliiviöljyä. Notkista jogurtti vatkaamalla ja sekoita joukkoon valkosipulitahna ja loput limemehusta. Sekoita jogurtti kevyesti kurkkujen kanssa ja anna maustua hetki jääkaapissa. Tarkista vielä maku ennen tarjoamista. Pinnalle voi halutessaan lorauttaa hiukan oliiviöljyä ja rouhia pippuria.

Lämmitä uuni reiluun 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti tai kuori. Lohko muutamaan osaan ja pyöräytä perunat oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit lisätä myös ripauksen chiliä ja paprikajauhetta. Laita perunalohkot uunivuokaa tai leivinpaperin päällä uunipellille ja kypsennä noin 30 - 40 minuuttia tai kunnes perunat ovat sopivan kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkista maku ja tarjoa tsatsikin kera.


You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Tzazikista on tosiaan lukuisa määrä erilaisia reseptejä. Mielestäni on tärkeintä, että kurkusta on poistettu siemenet, jogurtti on riittävän paksua ja valkosipuli raikasta. Iso plussa on tuore minttu. Maukkaan näköisiä uunipottujakin!

    VastaaPoista
  2. Todentotta,sopii melkein mille vain. Minä oon aivan hillitön tsatsikin käyttäjä, varsinkin kesäisin sitä on lähes jokapäivä grilliruokien kaverina. Kas kun en ole itse koskaan postannut? Muistan senkin, että eka kerta oon syöny -86.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä muista milloin itse söin tuota ensimmäisen kerran.. Kerran Kreikassa oli sellaista versiota, jossa oli kurkun lisäksi hiukan raastettua porkkanaa. Ei ole tullut toiste vastaan, mutta hyvää sekin oli.

      Poista
  3. Minulla on yksi kamala tsatsiki-kokemus. Olimme saksalaisten tuttaviemme luona ja he pitivät meille hienot grillibileet. Oli lammasta, oli saksalaisia makkaroita, oli salaattia ja ah niin ihanaa, raikasta tsatsikia. Mutta emäntä kun maistoi sitä (oli isännän tekemää) hän huusi kovalla äänellä Salz! Ja sitä hän lisäsi ja lisäsi, ripotteli ja ravisteli purkkia, kunnes kastike oli yltiösuolaista ja kaikki raikkaus tiessään. Nyyh!

    VastaaPoista
  4. Tästä tulee ihan kesäfiilis. Minä olen suuri tsatzikifani (tämä ei ollut kannanotto kirjoitusasuun...), tämä versio voisi olla hyvää vaihtelua. Meillä mennään yleensä ihan perinteisellä reseptillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesää odotellessa! En minä ainakaan tiedä miten se oikeasti kirjoitetaan, tai lausutaan, pääasia että maistuu hyvälle. Perinteinen versio on ihan klassikko, mutta välillä on hauska vähän viritellä..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.