Mansikka - raparperipaistos ja valkosuklaajogurttia

3/02/2012



Mansikoita ja raparperia pakastimen kätköistä uutta satokautta odotellessa. Vanilja, rosmariini ja sitruuna tuovat makuun lisää syvyyttä ja mukavaa vivahdetta. 
Paistokseen käy mainiosti kaikki mahdolliset pakasteesta löytyvät marjat. Tuoreita mansikoitakin on jo saatavilla ja niiden seuraksi voi käyttää vaikka tummia luumuja.

taikina

75 g voita pieninä paloina
½ dl vehnäjauhoja
reilu 1 dl kaurahiutaleita (osan voi korvata vaikka mantelirouheella)
¾ dl sokeria (käytin tummempaa ruokosokeria)
½ tl kanelia

täyte

reilu ½ l mansikoita paloina
noin ½ l raparperipaloja
noin ¾  dl sokeria (ruokosokeria)
hiukan sitruunan kuorta
vähän rosmariinia
½ vaniljatanko halkaistuna

valkosuklaajogurtti

100 g valkosuklaata
noin 1 dl paksua maustamatonta jogurttia

Ota pakasteet sulamaan hyvissä ajoin. Valmista taikina sekoittamalla käsin kaikki ainekset suhteellisen tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin.

Laita mansikat ja raparperit pannulle. Lämmitä keskilämmöllä, lisää sokeri, rosmariini, sitruunankuori, vaniljatanko ja vaniljasiemenet. Anna kiehua hiljalleen 10 - 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
Poista vaniljatanko ja rosmariinit. Laita seos siivilään ja valuta osa nesteestä pois. (ota mehu talteen) Älä kuitenkaan valuta seosta täysin kuivaksi. (valutin reilun desin nestettä pois)

Voitele kevyesti uunivuoka (halk. 20 cm) ja laita täyte pohjalle. Painele taikinasta ohut kansi ja nosta se mansikkaseoksen päälle. Tee kanteen muutama ilmareikä haarukalla. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kannessa on kaunis väri ja se on muuttunut rapeaksi. Anna vetäytyä ja jäähtyä hiukan ennen tarjoamista.

Paistoksen kypsyessä voit keitellä valutettua mehua hiukan kasaan ja tarjota sen kastikkeena.

Sulata valkosuklaa varovasti. Vatkaa jogurtti notkeaksi. Anna sulaneen suklaan hiukan jäähtyä ja yhdistä suklaa ja jogurtti pienissä erissä keskenään samalla sekoittaen.

Kokoa annos paistoksesta, marjakastikkeesta ja valkosuklaajogurtista.

You Might Also Like

16 kommenttia

  1. Voi että, raparperia meillä ei ole palastakaan, laitoin kaikki viime kesänä mehuksi! Mansikka ja raparperi ovat kyllä mainio yhdistelmä. Maukkaat kuvat taas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Raparperi ja mansikka kyllä toimivat yhdessä, varsinkin kun lisää vaniljaa. Minusta rosmariini tuo makuun mukavaa lisää..

      Poista
  2. Crumblea kaurahiutaleista, pitääkin painaa mieleen. Kuten tuossa luimupupun puolella kirjoiteltiin, hyvää kanaa täällä on tarjolla, mutta marjoja on ikävä. Kaikki vähäiset pakastemarjat tulevat Itä-Euroopasta, ei houkuttele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kotimaiset marjat on kyllä hyviä, ei siitä mihinkään pääse. Tähän kävisi varmaan ne Itä-Eurooppalaisetkin, kun ne kuitenkin kuumennetaan..

      Poista
  3. Hienoa, että teknisistä ongelmista on nyt selvitty. Tuo valkosuklaa-jogurttilisäke tarttui omaan haaviin ennen ensi kesän satoa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Juu, toivotaan että tekniikka taas pelaa... Minun makuun valkosuklaa on hiukan liian makeaa, mutta jogurtti taittaa sitä aika kivasti.

      Poista
    2. Ihan samaa mieltä. En juurikaan pidä valkosuklaasta, mutta tässä yhdistelmässä varmasti komppaisivat hyvin toisiaan.

      Poista
  4. Ihanan näköinen paistos:) Täällä etelässä sekä tuoreita mansikoita että raparperia onkin nyt saatavilla:) Rosmariini joukossa kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos!
      Täällä pohjoisessa ei uskalla vielä tuoreesta raparperista edes haaveilla... Rosmariini on minusta mahtava yrtti, ja tosi monikäyttöinen.

      Poista
  5. Tosi herkun näköinen ja tuota taikinaa söisin varmaan jo raakana :)
    Hienoja kuvia sulla on kautta blogin!

    VastaaPoista
  6. Täälläkin on siis oltu pakastimekaiveluppuhissa, valkosuklaakaapin kautta. :) Yritän pitää kaapissa aina vähän suklaata leivontaa varten, mutta jotenkin kummasti se aina välillä katoaa. Tosin valkosuklaalla on paras "kestävyys", on niin imelää. Mutta marjojen kanssa toimii!

    Mullakaan ei ole raparperia pakastimessa tällä hetkellä. Yhtenä kesänä vähän intouduin pakastamaan sitä ja sitten sitä joutuikin heittämään pois. Ehkä ensi kesänä hieman maltillisemmin sitten. Ja eiköhän sitä toukokuun puolivälissä ole jo oman maan raparperit kielellä. Sitä odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Nyt on tosiaa hyvä aika tyhjentää pakastinta. Ei ne viime kauden sadot siellä enää parane.. Voi kun oliskin oma maa mistä sais raparperia.

      Poista
  7. Raparperi muuten kasvaa melkein missä vaan... :) Ja jos haluaisitkin päästä siitä eroon niin kova homma! Nimimerkillä siirsin kerran raparperipenkin paikkaa. Ainakin nuo maatiaisversiot on aika reippaita viihtymään ihan missä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida sentään ikkunalaudalla ruukussa onnistua? Vai pitäisköhän kokeilla, olishan se aika hienoa...

      Poista
  8. Nam,nam... meilläkin on sekoitettu raparperia ja mansikkaa viime aikoina ahkerasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Minä en ole ehtinyt aloittaa kummankaan käyttöä tältä kesältä.. ettei vaan menis sesonki ohi..

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.