Lohta ja pinaattia filopaketissa

4/11/2012



Tuoretta pinaattia ja lohta filotaikinaan käärittynä on hauska piiras vaikka brunssille tai keväiselle lounaalle. Tarjoa raikkaan salaatin kera. Ohje neljälle.

n. 500 g lohifilettä (ilman nahkaa)
200 g tuoretta pinaattia
1 valkosipulin kynsi
suolaa ja mustapippuria
sitruunamehua
kourallinen tuoreita yrttejä maun mukaan (tässä minttu, kirveli, ruohosipuli)
filotaikinaa, 30 * 40 cm paloja, 6 - 8 kpl
vajaa 50 g voita, öljyä ja sitruunamehua filon kostutukseen

Poista kalasta mahdolliset ruodot ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Pilko valkosipuli ja kuullota hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää pinaatit ja paista kevyesti keskilämmöllä kunnes pinaatti painuu kasaan ja hiukan pehmenee. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua. Sekoita reilu kourallinen yrttisilppua sekaan. Jätä pinaattiseos jäähtymaan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan öljyä ja sitruunamehua. Pidä filotaikinat esim. kosteiden keittiöpyyhkeiden välissä etteivät ne pääse kuivumaan. Nosta leivinpaperin päälle ensimmäinen filolevy ja voitele se kevyesti voin ja öljyn seoksella. Nosta seuraava levy osittain edellisen päälle, niin että levyt ovat pitkältä sivulta n. 10 cm matkalta päällekäin ja voitele. Jatka näin kunnes filolevyt on käytetty. Muista voidella kaikki kerrokset. Filot kuivuvat nopeasti joten kannattaa toimia aika ripeästi.

Nosta lohi keskelle taikinalevyä ja laita pinaattiseos kalan päälle. Nosta taikinan reunat kalan päälle, voitele ja paina reunat kiinni toisiinsa. Voitele vielä pinta ja leikkaa halutessasi muutama viilto taikinan pintaa. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin värinen. Rouhi päälle hiukan suolaa ja pippuria. Anna piiraan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.


You Might Also Like

8 kommenttia

  1. Näyttää todella hyvältä. Lohi ja pinaatti toimii aina takuuvarmasti. En ole koskaan koskaan käsitellyt filotaikinaa, onko jotain, mitä kannattaa huomioida?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä mitään ihmeellistä ole.. varovasti vaan käsittelee levyjä, ettei ne kovasti repeä ja työstää yhden kerrallaan. Loput levyt kostean leivinpaperin tai pyyhkeiden välissä. Voitelu jokaiseen kerrokseen ja painaa kevyesti edelliseen kiinni. Voiteluksi riittää sellainen suurpiirteisyys, reunat vähän huolellisemmin. Voiteluun voi käyttää pelkkää öljyäkin. Jos tuollainen rustiikkinen tyyli riittää, niin rennosti vaan, ei siinä pienet repeämät haittaa! Hienompiin paketteihin voi sitten saumat yms. vähän tyylikkäämmin käännellä...

      Poista
  2. Minustakin filoa on ihan turha arastella, ei siinä niin kiire ole eikä se ole tosiaan niin nokonuukaa sen voitelun kanssa. Minulla on kaapissa siitä Yliopistokadun etnisestä kaupasta ostettua filoa, kokeilen sitä, kun Turkissa ajetaan kilpaa, turkkilaisia ruokia ohjelmassa loppukuusta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkin ruokia odotellessa... Samasta kaupasta hain filon minäkin. Mukavaa kun oli "tuoreena" eikä pakasteena. Ja totta, ei kannata arastella filotaikinan käyttöä. Se antaa kyllä pikku virheet anteeksi, jos ei mitään viimeisen päälle tyyliteltyä halua tehdä..

      Poista
  3. Ihanaa! Voin ihan kuvitella miltä tuo maistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olihan se ihan hyvää, rapeaa filoa ja meheviä täytteitä.

      Poista
  4. Vau onpa ihana blogi! Tää vie varmasti kielen mennessään...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.