Omenapiirakka

4/25/2012



Olin epähuomiossa ostanut normaalia paksumpaa filotaikinaa (en kyllä edes tiennyt että niitä on eri vahvuisia), joka ilmeisesti on tarkoittu suoriin leivonnaisiin eikä niinkään taiteltavaksi. 
Olin kuitenkin jo miettinyt mitä olen tekemässä ja itsepäisyyteen taipuvaisen luonteen ansiosta suunnitelmaa ei tietenkään voinut muuttaa...

Ihan hyvin tässä lopulta kävi, mutta seuraavalla kerralla tarkistan että ostan paperinohutta filoa tuon vajaan millinvahvuisen sijaan, sitä on helpompi työstää taitoksissa... 4 - 6 annosta.

4 kpl n. 30 * 40 cm filolevyjä (tai 6 - 8 kpl ohuita levyjä)

filojen voiteluun

75 g voita sulatettuna
reilu 1 rkl sitruunamehua
pieni loraus öljyä

Sekoita ainekset keskenään.

täyte

2 omenaa ohueksi viipaloituna
1 dl mantelilastuja
½ dl sokeria (käytin tummaa ruokokidesokeria)
1 rkl sitruunamehua
½ tl kanelia

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Poista omenista siemenkota ja leikkaa ohuiksi n. 2 - 4 mm viipaleksi. Sekoita sokeri, kaneli, mantelilastut ja sitruunamehu omenaviipaleiden kanssa.

Levitä ensimmäinen filoarkki leivinpaperin päälle ja voitele suurpiirteisesti. Nosta seuraava arkki ristiin edellisen päälle ja voitele. Lisää limittäin ristiin kaksi seuraavaa arkkia, toista voitelu. Asettele omenaviipaleet keskelle taikinaa ja taittele reunat pyörehköön muotoon. Voitele taitokset ja rypytä reunat kevyesti kohti keskustaa ja osittain omenoiden päälle.

Nosta piiras irtopohjavuokaan. (halk. 24 cm) Viimeistele taitokset ja voitele vielä pinta. Ripottele pinnalle hiukan kanelia ja sokeria ja paista uunin alatasossa noin 1 tunti. (tai kunnes omenat tuntuvat veitsen kärkeen täysin pehmeiltä) Peitä tarvittaessa foliolla jos pinta alkaa tummua liikaa. (laitoin folion noin ½ tunnin paiston jälkeen)

Anna piiraan jäähtyä hetki ennen tarjoamista.


You Might Also Like

10 kommenttia

  1. Onko tämä just sitä Yliopistokadun kaupasta ostettua taikinaa? Minä en ole sitä vieläkään käyttänyt, muttei se passaisikaan varmaan börekeihin, joita on suunnitelmissa, jos se on paksumpaa.

    VastaaPoista
  2. Tämäkin on sieltä, mutta edellinen paketti oli sitä ihan ohutta.. Pitää olla jatkossa tarkempi.

    VastaaPoista
  3. Ei vaikuta lainkaan pahalta :).
    Pitääkin mennä tutustumaan tuohon uuteen kauppaan kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä..
      Toivottavasti se kauppa siellä säilyy, ei ihan helppoa pärjätä näin pienessä kaupungissa ja s ja k-liikkeiden puristuksessa.

      Poista
    2. Siitä tuli mieleen, että heti kun keskustaan menen, pitää käydä. Tykkäsin, kun kylmäkalusteet ja hyllyt oli sieltä täältä kerättyjä ja myyjä siemaili teetä työn ohessa:) Silloin kun kävin, heillä ei ollut vielä pankkikorttipäätettä, toivottavasti ovat sen saaneet. Käteisrahaa on nykyään ihmisillä aika vähän ja voi vaikuttaa siihen, pistäytyykö vai ei.

      Poista
    3. Juu kyllä kaikki vaihtoehdot perusmarketeille on tervetulleita, vaikka ei itsekään tule käytyä niin usein kuin pitäisi/haluaisi. Toivottavasti muut on aktiivisempia.

      Poista
  4. Hienoja kuvia! Minäkään en ole tiennyt,että on olemassa paksumpaa ja ohuempaa filotaikinaa,vaikka sitä täälläpäin käytetään paljonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se tieto oli minultakin mennyt ohi korvien. Aina oppii jotain.. Onneksi se ei tässä haitannut lopputulosta..

      Poista
  5. Pinnasin tän heti Pinterestiin, oli niin upea kuva taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Mitäs tuohon nyt muuta osaisi sanoa.. Kiitos!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.